cover
PULS GRADA · gastro

Ako volite da pijete rakiju iz velike koktel čaše, a vino iz manje predviđene za viski – samo izvolite. Svako ima svoje preference i način konzumiranja. Ipak svaka čaša ima razlog za svoj oblik koji odgovara piću koje se u njoj služi. Nije loše biti upućen pred praznike, a i inače.

U nastavku ćete videti osnovne čaše i savete, a naravno ima bezbroj varijacija. Ne zaboravite male čašice za šotove, specijalne čaše za margaritu, kristalne za viski, one za konjak…

Čaše za vino

Logično, u okviru ove grupe postoji još dosta podgrupa, iliti varijanti čaša, ali ono što je zajedničko za sve jeste da imaju dužu dršku. Nikada ne držite vinsku čašu za gornji deo, drška upravo postoji kako vaša ruka ne bi grejala vino. Aroma daje najvažnije karakteristike vina, zbog čega obod treba da bude što širi. Ako ne možete da ubacite nos u čašu da biste pomirisali vino pre nego što počnete da ga pijete, dobro razmislite o nabavci novih vinskih čaša. Kao što rekosmo, ima različitih veličina, ali nešto širi otvor za crna, i uži otvor za bela vina, biće dovoljni za većinu situacija i proslava.

Čaše za šampanjac i penušava vina

Ideja je da se mehurići zadrže što je duže moguće. Zbog toga se najčešće koriste takozvane “flauta čaše”, čiji se grlić sužava ka vrhu. Ukus nije toliko važan kao kod crnog vina, što je i razlog užeg otvora koji sprečava preteranu izloženost vazduhu, odnosno vetrenju. Mada, postoji i potpuno suprotna „škola“ ispijanja šampanjca: plitka široka čaša sa drškom i stopom, upravo da bi vam mehurići isprskali nos i obraze. Pa vi sad vidite šta ćete odabrati!

Čaše za desertna vina

Ove čaše su obično manje, jer po pravilu slatka vina se ne konzumiraju u velikim količinama. Drška je opet tu kako se vino ne bi grejalo, a otvor je uži jer je naglasak više na slatkom ukusu, nego na misrisu.

Manje čaše za koktele i jaka pića

Volite viski ili neki jak koktel sa puno leda? Onda je ova niska široka čaša kao stvorena za vas. Upravo zbog širine možete staviti dosta kocki leda, i uspešno lepo promešati. Široki obod dozvolja vam da sve pomirišete.

Veće čaše za koktele

Na neki način slična “flauta čaši”, samo bez drške. Ovaj izduženi oblik, sa manjim otvorom, zaustavlja da gazirani elementi brzo ispare. Zbog toga je pogodna za slađe voćne koktele koji u sebi sadrže i gaziranu komponentu, na primer mohito.

Martini čaše

I u ovom slučaju drška služi kako se toplotom ruke ne bi grejalo piće. Ovo je veoma važno, jer pića koja se služe u ovim čašama ne sadrže led, već su pre služenja ohlađena u šejkeru. Oblik korneta tu je takođe da bi održao temperaturu, i naravno da ima mesta za maslinku.., ili dve. Velika površina važna je i zbog konzumiranja, jer uglavnom su tu džin i suvi vermut, ako pričamo o dry martiniju ili menhetn koktelu.

Čašice za rakiju

Veličina ove čaše je znatno manja u odnosu na ostale, što je i logično jer je rakija izuzetno jaka. Iako postoje one bez drške, sa drškom su svakako bolje zbog održavanja temperature. A, ko voli toplu rakiju, uvek može da je skuva. Dakle, uža pri dnu, kako bi zadržala jačinu i ukus, a šira ka vrhu, da biste omirisali aromu; ne udišite duboko, jer će vam pouzdano malo ponestati daha.

Čaše za pivo

Postoje brojne varijante: od manjih i većih krigli, do raznih čaša, pa i onih u obliku čizmice. Sve zavisi da li je pivo tamno, svetlo ili crveno, da li dominira hmelj ili ječam. Jedno je sigurno – uvek se služi ohlađeno.

Čaše za punč

Idealno piće za ovo doba godine, i ujedno preporuka za praznike. Prvo treba da imate lepu, veliku činiju i staklenu kutlaču. Punč može biti i bez alkohola, što je idealno za decu. Služi se i hladan i topao, a s obzirom na doba godine preporučujemo vam drugu varijantu. Voćni element je obavezan, jer bez njega to ne bi bio punč. Ima bezbroj kombinacija, izaberite svoju, ali pazite da ne zagrejete previše miks kako alkohol ne bi ispario, kao i da izaberete činiju otpornu na više temperature, da vaš tepih ne bi popio sav punč umesto vas. Kada su čaše u pitanju, manje, staklene, okrugle i sa obaveznom drškom biće sasvim odgovarajuće.

IMG_8467 cover Submarine: Noviteti u beogradskom hramu burgera 14956654_1148849381863054_6996855493881241158_n cover Predozi za praznike iz Home Made Company bg Beograd: Najbolji restorani sudeći po fotkama sa Instagrama cover Čarobni bejgl · · · · · · ·