joel-bengs-498744-unsplash
U VAZDUHU · urban flash

Mora da ste od nekoga čuli da je najstarije dete u porodici veoma odgovorno, dok deca koja nemaju braću i sestre imaju mnogo veću verovatnoću da budu sebična i zahtevna. Da li su to samo stereotipi, ili je zaista istina da naš red rođenja može oblikovati našu ličnost?

Teorija redosleda rođenja počela je krajem 1920-tih sa Alfredom Adlerom, prijateljem i kolegom Sigmunda Frojda. Adler je verovao da redosled kojim ste rođeni u porodici utiče na vašu ličnost.

Prvorođeno (najstarije) dete

Prema Adleru, najstarije dete ima tendenciju da bude konzervativno, orijentisano na moć i predodređeno za liderstvo. Zato što često preuzimaju odgovornost za svoju mlađu braće i sestre, prvorođeni odrastaju da budu brižni, voljniji da postanu roditelji, i verovatnije će preuzeti inicijativu.

Drugo (srednje) dete

Često se bore da nadmaše svog starijeg brata. Tempo razvoja je veći. Srednja deca u porodici često imaju tendenciju da budu ambiciozna, ali su retko sebična. Oni su takođe skloniji da sami sebi postavljaju nerazumno visoke ciljeve. To povećava broj neuspeha, međutim, znanje o tome kako se nositi s teškoćama u životu je ono što ih čini jačim.

Poslednje rođeno (najmlađe) dete

Po pravilu, najmlađe dete dobija mnogo pažnje, i  od roditelja, pa čak i starijih braće i sestara. Zato se mogu osećati manje iskusnim i nezavisnim. Međutim, najmlađa deca su obično visoko motivisana da prevaziđu svoje starije sestre i braću. Vrlo često postižu veliki uspeh i stiču priznanje u odabranoj oblasti. Postaju najbrži sportisti, najbolji muzičari ili najtalentovaniji umetnici. Najmlađa deca u porodici imaju tendenciju da budu veoma društvena, iako su verovatno neodgovornija i neozbiljnija od starije dece.

Jedinac

Bez braće i sestara s kojima se može takmičiti, jedinac se često takmiči sa svojim ocem. Budući da su ih roditelji previše razmazili, jedinci očekuju i opuštanje i zaštitu i od svih ostalih. Zavisnost i sebičnost su vodeće osobine ovog stila života. Jedinac često ima poteškoća u interakciji sa vršnjacima. Mnoga deca koja nemaju braću i sestre postaju perfekcionisti i teže da ostvare svoje ciljeve bez obzira na sve.

Teorija koja kaže da je redosled kojim ste vi i vaša braća i sestre rođeni, utiče na vašu ličnost i nivo inteligencije i postala je veoma popularna u zadnje vreme. Međutim, to je takođe stvorilo dosta podele među istraživačima. Neki odbacuju teoriju u potpunosti, dok su drugi uvereni da ona igra ključnu ulogu. Istraživači sa Univerziteta u Lajpcigu i Univerziteta Johan Gutenberg u Majncu (oba u Nemačkoj) proučavali su više od 20.000 odraslih iz Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Nemačke. U ovoj studiji, oni su uporedili braću i sestre u porodicama i redosled njihovog rođenja.

Otkrili su da starija deca obično pokazuju veću uspešnost na testovima inteligencije. Međutim, naučnici nisu pronašli efekte redosleda rođenja na emocionalnu stabilnost i maštu.

Druga studija je pružila više dokaza da redosled rođenja utiče na nečiju ličnost. Istraživači su analizirali osobine ličnosti 377.000 srednjoškolaca u SAD-u.

Oni su otkrili da su prvorođeni uglavnom skloni da budu pošteniji i dominantniji. Međutim, oni su takođe manje društveni i manje otporni na stres. Srednja deca su više savesna i marljiva. Najmlađe dete u porodici ima veću verovatnoću da bude otvoreno i društveno. Deca koja nemaju braću i sestre su često nervozna, ali su i prilično energična i društvena.

Međutim, mora se priznati da rezultati ovih studija imaju niz netačnosti. Istraživanje ne uzima u obzir važne društvene faktore kao što su etnička pripadnost, obrazovanje, dobrobit roditelja i odnosi unutar porodice. Dok redosled rođenja može imati određeni uticaj na nečiju ličnost ili inteligenciju, ne treba zaboraviti da su odnosi roditelj-dete i vaspitanje koje deca stiču u svojim kućama mnogo važniji faktori u oblikovanju njihovih života kao pojedinaca.

photo-1490367532201-b9bc1dc483f6 Evo zašto su zauzeti muškarci privlačniji photo-1529333166437-7750a6dd5a70 Postajete „odrasli” tek u tridesetim godinama 7396310-without-breathing-22-minutes-1476113022-650-18f7d49f89-1478088541 Ove svakodnevne stvari sigurno pogrešno radite 5c9952d12400001901c86b13 Da li ste znali da su ove poznate ličnosti najbolji prijatelji? · · · · ·