how-talk-money-your-partner
U VAZDUHU · urban flash

Bilo da ste u svežoj vezi ili ste sa partnerom godinama, razgovor o novcu nikada nije lak, sem ako ne zarađujete približno jednake svote. Naime, najnovija studija Univerziteta Kornel pokazuje da parovi koji zarađuju slične sume novca imaju mnogo veće izglede da ostanu zajedno. No, šta kada to nije slučaj?

U nastavku vam otkrivamo nekoliko ključnih saveta kako biste izbegli nelagodnosti, i o ovoj nezahvalnoj temi mogli da razgovarate otvoreno, bez bojazni da ćete zbog nje raskinuti.

1. Pripremite teren

Ukoliko započnete razgovor na temu novca u trenutku kada u prostoriji već vlada tenzija, isti će rezultirati svađom i samo pogoršati stanje, što nikako ne želite. Bitno je da sačekate idealan trenutak kada ćete moći da sednete, i na miru sa partnerom porazgovarate o ovoj bitnoj temi. Nagovestite o čemu želite da razgovarate kako biste i vi, i vaš partner, imali dovoljno vremena da razmislite o ovoj temi i tome šta biste želeli da kažete.

2. Ne tražite krivca

Ukoliko ste žena koja je uspešna u svom poslu i odlično zarađuje, to se u današnjem svetu retko prašta. Ipak, ne postoji razlog zbog kojeg biste trebalo da se osećate loše! Ono što treba da imate na umu jeste da ne vređate ili omalovažavate svog partnera ukoliko on zarađuje manje od vas. Nemojte sebe smatrati više vrednom osobom ukoliko zarađujete više, već problematici priđite iz praktičnog ugla. Razmislite koji su vaši planovi za budućnost, te sagledajte na koji način vam razlika u zaradi odmaže u realizaciji istih. A onda donesite konačnu odluku po pitanju vaše veze.

3. Budite potpuno iskreni

Iskrenost je preduslov svakog kvalitetnog odnosa. Stoga, kada su finansije u pitanju ne bi trebalo da imate tajni. Jedino kada otvoreno kažete koliko zarađujete, te koji su vam ciljevi za budućnost, moći ćete da vidite da li se isti poklapaju sa vašim partnerom, i da li su izvodljivi. A jedino tako možete proveriti da li vam se želje i ciljevi poklapaju, te da li je pametno da planirate zajedničku budućnost ili ne.

4. Razmislite o deljenju troškova

Nezavisno od toga ko više zarađuje u vašoj vezi, bitno je da osmislite finansijsku konstrukciju koja je održiva i koja će funkcionisati u slučaju vas dvoje. To što zarađujete više, ne znači da morate izdvajati više i finansirati sve sami. Sedite i porazgovarajte o fiksnim troškovima kao što su kirija, računi i hrana, a onda, uzmite u obzir užitke i luksuznije stavke kao što su godišnji odmor, kupovina automobila, renoviranje stana i slično.

5. Ostanite razumni

Kada ste u nekoga zaljubljeni, lako možete “izgubiti glavu”, ali znajte da kada su finansije u pitanju, nije sve tako romantično. Ukoliko zarađujete više od partnera, a on traži novac na zajam, nemojte osećati obavezu da to učinite, samo zato što ste u vezi. Bez obzira na to koliko dugo ste zajedno, ne bi bilo loše da imate neki vid ugovora koji će definisati obostrane obaveze i zaduženja kada su u pitanju zajednička ulaganja i troškovi. Bitna napomena je da proverite da li vaš partner ima izvesna dugovanja, kako biste sebe kasnije poštedeli neprijatnosti i većih problema.

comp-hp-gq-4jul18_getty_b Čiji sat je zasijao u četvrtfinalu Svetskog prvenstva Uznemiravanje 5 tipova ljudi koji nam idu na živce i kako se izboriti sa njima 380496eddabf3bab9db554b20dfd6c9d_800_420 9 znakova da je partner ljubomoran na vaš uspeh woman_desk_phone_office_msn Koliko novca nam je dovoljno za sreću? · · · · ·