Hijeronim Boš
KULTURA · art

Fotografkinja Lori Pond bila je veoma inspirisana radovima čuvenog holandskog slikara Hijeronima Boša i nakon što se vratila sa putovanja po Italiji, gde je izmeđuostalog u Milanu gledala i njegove radove, odlučila je da se i sama okuša u minimalističkom izrazu. Ono što ova žena verovatno nije najbolje proučila ili razumela jeste da su se iza religioznih motiva krili i komentari samog autora, a da je ono što je nalikovalo na grotesku, istovremeno sadržalo dva oprečna stava – za i protiv surovih predstava hrišćanskih stradanja i užitaka.

Život u 15. ili 16. veku i 21. ne može biti isti, a to se možda najbolje može utvrditi kada se posmatra i tumači umetnost. Naime, u 15. veku je priča o smrtnom grehu prilično dominantna, a ako vam se ona ne sviđa, o tome nećete moći da ćaskate sa svojim prijateljima, ili da tako nešto objavite na svom blogu. Neke se stvari, čak i u javnom prostoru izražavaju samo uz pomoć određene stilske forme, a kada ona nekoliko vekova kasnije bude shvaćena kao genijalnost individue, vama će ionako biti već svejedno.

Fotografkinja Lori Pond je radove Hijeronima Boša proučavala neko vreme pre nego što je rešila da se oproba u radovima koji na određen način liče na njegove. Ona je zapravo detalje sa njegovih slika uzimala stvarajući od njih centralne motive, dok je ostatak slika sama osmišljavala i dorađivala. Konačan rezultat možete pogledati u našoj galeriji, mada vam odmah možemo reći – ono Bošovo je i nakon toliko stotina godina još uvek originalnije nego dodati detalji Lori Pond!

Hijeronim Boš je inspirisao Lori Pond da stvara na tragu njegovih slavnih radovaOtvori galeriju
Alex Markow - svetlucave kamuflaže Psihodelične kamuflaže cover1 Tajni prijatelji: Savijeni ljudi kao čudna humanoidna stvorenja Street art izložba Grupna izložba uličnih umetnika „SCENA vol 2 – Pioniri“ Gjon Mili - Gene Kelly Umetnička fascinacija: Kako uhvatiti i zabeležiti pokret? · ·