Šef psihopata
U VAZDUHU · urban flash

Ne bi trebalo da vas iznenadi pojava u kojoj oni koji nemaju nikakvu sposobnost empatije, i koji retko ili nikada ne pokazuju svoje emocije jesu veoma uspešni u poslu kojim se bave, i neretko zauzimaju vodeće pozicije u kompanijama.

Možda biste rekli da je psihopata prejaka reč, ali ako vas šef često maltretira, perfidnim, manipulatorskim i često mentalnim igrama posle kojih se osećate kao da vas je mašina izbacila nakon centrifuge – žao nam je, ali vi imate probleme na koje možete i morate da utičete!

Mnogi uspešni ljudi, kao što su vodeći političari, hirurzi kardiološkog usmerenja i vrhunski menadžeri pokazuju izvesne psihopatske karakteristike iako su u svojim poslovima besprekorni i verovatno u svom okruženju najbolji u onome čime se bave. Lako je diviti se nekome sa udaljenosti, ali u slučaju kada vam je tako uspešna osoba direktno pretpostavljena kao šef, velika je šansa da ćete na svojoj koži osetiti različite varijacije na temu „kinji me“.

Prema istraživanjima na University of British Columbia psihopata šef se ipak može pobediti, ma kako vam to trenutno nemoguće izgledalo. Studija koja je obuhvatala više od 200 studenata pokazala je da zaposleni mogu postići mnogo značajnije i bolje rezultate ukoliko nemaju direktnu i oči u oči komunikaciju sa šefom psihopatom. Objašnjenje se pronalazi u sledećem – psihopata voli da dominira i manipuliše, a to možete otkriti i kroz neverbalne oblike komunikacije, snažan stisak ruke, preterano samouveren osmeh ili praćenje pogledom svega što se dešava u okolini.

Stoga psiholozi savetuju da sledeći put kada primetite neobično ponašanje kod svog šefa pokušate da izbegnete komunikaciju jedan na jedan, a sve zahteve obavljate putem drugačijih komunikacijskih kanala, na primer četa, mejla i slično.

Automatski nacrt Kad sa neobičnom knjigom odete u metro Video igrice 7 razloga zašto je dobro igrati video igrice Od prvog dana oni ne brinu o volumenu Kako izgledaju deca rođena sa dugom kosom Kako vino utiče na ljude Kako ljudi izgledaju nakon jedne, dve i tri čaše vina · · ·