bored.001_cover
U VAZDUHU · urban flash

Svima nam se dešava da nam ponekad odlutaju misli na poslu. Radije bi bili na nekom drugom mestu i svakih pet minuta proveravamo koliko je još vremena ostalo do kraja dana. Ako imate ove simptome, verovatno je i vama dosadno na poslu. Saznajte u našem tekstu kako da rešite ovaj problem.

Pre nego što krenemo sa solucijama, treba prvo da vidimo koji su to razlozi dosade. Najvažnija od njih je pre svega činjenica da nas posao koji radimo ne zanima, i da ga obavljamo samo zbog novca. Ako je tako, ne trudimo se previše, a zbog toga imamo malo mogućnosti za napredak i učenje. Druga stvar koja može da dovede do dosade je previše slobodnog vremena na poslu. Mada se čini da je ovo prednost, a ne mana posla, dugoročno ćemo stagnirati, ulenjiti se i izgubiti motivaciju za poboljšanje svoje situacije.

Pošto smo apsolvirali razloge i posledice dosade na poslu, red je da vidimo šta je moguće uraditi povodom toga. Postoji 6 načina oslobađanja od dosade koji su se pokazali uspešnim.

1. Popričajte sa šefom o svojoj situaciji

Ako imate luksuz zvani „šef sa razumevanjem“, iskoristite tu činjenicu da popričate s njim o onome što vas muči na poslu i čini vas manje motivisanim i spremnim za napore. Možda je rešenje da tražite zadatke koji su teži i zahtevaju razmišljanje, a manje rutinskog posla. Ovim ćete se ne samo osloboditi dosade, već i impresionirati šefa svojom spremnošću da se uhvatite u koštac sa najtežim problemima.

2. Radite više nego što se od vaš zahteva

Kada ispunite svoju dnevnu normu, pređite na neke druge poslove. Pomozite kolegama, ako je moguće, ili razmišljajte o novim načinima organizacije posla koji će povećati produktivnost rada. Vaše zalaganje će sigurno biti primećeno kod nadređenih i kolega, pa možda možete očekivati i napredak na višu poziciju u firmi.

3. Naučite neke nove veštine tokom slobodnog vremena

Bilo da su u pitanju one veštine koje će vam pomoći na postojećem poslu, ili pak neke druge koje će vam pomoći da nađete drugi posao, učenje novih stvari je gotovo uvek korisno.

4. Znajte šta želite od posla

Ovo je možda i najvažnija stvar. Kada imate zacrtan cilj, mnogo je lakše povećati motivaciju za rad. Ne zaboravite da vaš cilj zapišete i zalepite na neko vidno mesto, kao svojevrsni podsetnik!

5. Idite na pauzu

Kada imate problema sa koncentracijom, mnogo je bolje otići na pauzu i odmoriti mozak što dalje od kancelarije, nego ostati unutra i obavljati posao s pola snage. Verujte nam, svežina i bistrina uma posle pauze će učiniti da iste zadatke završite duplo brže nego da se niste odmorili.

6. Napustite sadašnji posao i pronađite drugi!

Ako vam ništa ne pomaže u oslobađanju od dosade na poslu, možda je vreme da razmislite o promeni radne sredine. Nema svrhe gubiti vreme na mestu koje vas intelektualno i emotivno ne stimuliše. Prilike su tu, na vama je samo da ih potražite.

8-1_cover Kakve se to priče kriju iza 5 poznatih pesama cover923432 Nadrealne porcelanske skulpture Foto Pixabay - luggage Kako putovanja podstiču našu inteligenciju enhanced-21111-1449084536-7_cover 10 jednostavnih stvari koje popravljaju raspoloženje · · · · · ·