Paradajz
PULS GRADA · gastro

U vremenima do pojave frižidera, koji su u naše krajeve došli relativno kasno, nije bilo moguće na duži rok čuvati sveže meso i povrće, i morali su se pronaći načini da se pojedini sastojci korišćeni u pripremi gotovo svih jela očuvaju radi upotrebe tokom cele godine. Omiljeno povrće za koje se slobodno može reći da se „u sve meša“ je paradajz bez koga se teško mogu zamisliti brojna jela. Zbog toga su ovdašnje domaćice smislile način kako da paradajz sačuvaju i koriste ga tokom zime i proleća do prispijeća novog roda ove plemenite biljke. Pravile su kuservu odnosno paradajz pire, izuzetnog ukusa potpuno zdravim postupkom.

Način na koji su to radile može se bez problema ponoviti i u novo vrijeme i na taj način dobiti domaći proizvod u koji nisu dodati raznorazni konzervansi i sredstva za poboljšavanje ukusa.

Zreli paradajz se kidao na pola i stavljao u veliki lonac sa jako slanom vodom da se kuva 3-4 sata sve dok se od paradajza ne napravi kaša. Zatim su ga domaćice cedile kroz „retko“ sito, odnosno cediljku za supu. Tako proceđena masa se zatim sipala u platnene vreće i kačila da visi. Tako bi stajala 5-8 dana da bi se iz vreća iscedila suvišna voda.

Kad bi se voda dobro ocedila, smesa u vreći je, iako dobro procijeđena, još uvijek bila vlažna, pa se iz vreće presipala u šerpu koja je držana pokrivena na suncu uz povremeno mešanje (3-4 puta dnevno). Stajala je na suncu sve dok voda ne ispari. Kad bi se dobro zgusnula, bila je spremna za pakovanje i konzerviranje. Stavljala se u boce pa se na kraju po vrhu prelivala maslinovim uljem (do prsta debljine) da bi se sačuvala i da se ne bi ubuđala i stavljala na tamno i hladno mesto.

Danas se ovako dobijena smesa može staviti u tegle a celi postupak obaviti na terasi. Platnene vrećice danas nije teško nabaviti. Posle desetak dana imaćete ukusan dodatak jelima koji možete dugo koristiti. Ovako napravljen paradajz pire možete čuvati u frižideru ili na terasi u hladnijim krajevima.

Zanimljivo je da se ovako spremljena i konzervisana kuserva nikad ne bi pokvarila ili ubuđala. Korišćena je pažljivo i u ograničenim količinama kako bi potrajala i kako bi je bilo u domaćinstvu sve do novog roda paradajza.


cover 15 hipsterskih trendova u hrani koji su obeležili ovu godinu Pizzagram Pizzagram: Fundamentalno drugačija pizza Made in Italy Nedelja italijanske kuhinje u Beogradu Magična napoletana pizza Restoran Campania: Magični pizza show · ·