Profesije budućnosti 1902.
fotografija

Drage dame ako danas, kojim slučajem radite kao lekar, gradonačelnica ili u vojsci, morate znati da ova zanimanja početkom 20. veka nisu obavljale žene, ali se o njima maštalo i razmišljalo, kao što to danas činimo kada verujemo da će se za 50 godina živeti recimo na Marsu.

Kako su žene budućnosti videli umetnici na samom početku prošlog veka, ostaje vam da vidite…

Francuski umetnik Albert Bergeret napravio je seriju zanimljivih fotografija u vidu razglednica objavljenih davne 1902. pod nazivom Žene u budućnosti. U ono vreme takvi su poduhvati doživljavani isključivo kao umetničko maštarenje o poslovima i zanimanjima koje će u budućnosti možda početi da obavljaju i žene.

Savremeni svet još uvek muči muku sa oblicima neravnopravnosti među polovima, ali je to ipak daleko od onoga kako je svet i profesionalno ostvarenje među ženama izgledalo na samom početku 20. veka. Ono što je zanimljivo jeste način na koji je francuski umetnik zamišljao žene koje će u budućnosti recimo raditi u vojsci, jer, istini za volju, te dame izgledaju kao da rade u industriji zabave. Ali, pogledajte i sami kako su 1902. godine zamišljani poslovi budućnosti za ženski pol.

AdvokaticaOtvori galeriju
Sa snimanja filmova Marilyn Monroe Marilyn Monroe: Scene sa snimanja filmova najpoznatije plavuše Festival zmajeva Berck-sur-Mer kite festival: Volite li zmajeve? Kina u proteklih 100 godina Šta se sve promenilo u Kini za 100 godina Magija svetlosti Svetlosne instalacije: Polja sa 50.000 svetiljki · · ·