50 nijansi sive
U VAZDUHU · urban flash

Ostalo je manje od nedelju dana do lokalnih izbora u Beogradu, Aranđelovcu i Boru i političke kampanje su u završnoj fazi. Stranački aktivisti vredno rade na terenu, ponovo obećavaju sve i svašta, ovog puta „majke mi mile“, kako je davno govorio jedan političar. Građani su sve apatičniji i sve manje zainteresovani za prečesta glasanja, agencije za istraživanja rade takođe bez predaha, mada se često pokazalo da nisu baš precizne u predviđanju rezultata. Sigurno su kladionice po Beogradu daleko preciznije.

U Velikoj Britaniji je 2014. godine po prvi put treća stranka, UKIP ili Stranka za nezavisnost, inače evroskeptično, desno i populistički orijentisana, izbila na prvo mesto. Do tada su se decenijama smenjivale dve političke opcije – Konzervativna stranka i Laburistička stranka. Te iste godine urađeno je jedno neobično istraživanje o tome kako su povezane seksualne fantazije i politička opredeljenost glasača, spojene su dve najbitnije teme – seks i politika. Naime, istraživač Joe Twyman iz YouGovUK sproveo je jedno istraživanje na većem uzorku glasača i to putem ankete na internetu. Zapravo, istraživanje se sastojalo iz dva dela. Prvi deo je obuhvatao povezanost seksualnih fantazija i političke opredeljenosti, a drugi izjašnjavanje o zadovoljstvu seksualnim životom i životom uopšte kod glasača četiri različite britanske partije. Dobijeni su zanimljivi rezultati.

Simpatizeri i glasači Konzervativne stranke, poznatiji i kao torijevci zbog stranke iz koje su se u prošlosti razvili, fantaziraju o seksu sa sportskom zvezdom. Sigurno bi još zanimljivije bilo kada bi se postavilo pitanje koja bi to sportska zvezda bila. Britanska Konzervativna stranka je u prošlosti bila desno orijentisana, poslednjih godina je više stranka desnog centra. Takođe redukovanu listu seksualnih fantazija imaju i glasači ekstremnije desnice, evroskeptici, koji su u anketi odgovorili da im je seksualna fantazija upotreba vibratora. Malo podseća na čuvenu aferu s društvenih mreža sa jednim našim političarem, koji takođe pripada stranci desnice, kada je je svojim pratiocima na Tviteru ponudio fotografiju vibratora.

Daleko kreativniji u seksualnim fantazijama su glasači iz druge dve stranke. Laburistička stranka je radnička stranka, socijalistički i levo orijentisana i njeni glasači su naveli veći spisak seksualnih fantazija na kome se nalaze: seks na otvorenom ili na javnom prostoru, seks sa nepoznatom osobom, seks sa televizijskom ili filmskom zvezdom, seks s tuđim partnerom, strastveni poljupci, oralni seks kao i korišćenje erotskog rublja. Glasači Liberalne demokratske stranke zamišljaju seks sa pripadnicima druge etničke grupe, maštaju o posmatranju nečije masturbacije, o vezivanju i dominaciji (nešto kao Pedeset nijansi sive), snimanje vlastitog seksualnog odnosa, produkcija kućnog videa slična Suzaninom i Severininom, kao i o seksu s transrodnom osobom.

U drugom delu istraživanja trebalo je da ispitanici ocene zadovoljstvo svojim seksualnim životom, kao i životom uopšte, i to na skali od 0 (ne uošte) do 100 (veoma zadovoljan) i ovaj deo istraživanja je pokazao da su konzervativci i glasači stranke desnice UKIP daleko zadovoljniji svojim seksualnim životom, nego liberali i levičari. Neznatne razlike su dobijene u zadovoljstvu životom uopšte. Konzervativci su takođe najzadovoljniji, dok su glasači evroskeptične ekstremnije desnice ipak neznatno nezadovoljniji i bliži levičarima i liberalima u vrednovanju zadovoljstva životom uopšte i generalno su zadovoljniji svojim seksualnim životom nego životom uopšte.

Kod nas nikada nije rađeno istraživanje ovog tipa, ali bi neosporno bilo zanimljivo videti kakvi bi bili rezultati, pored onih klasičnih sociodemografskih faktora.

18216110-40241360-9-0-1513640530-1513640591-4000-1-1513640591-650-04f9ebaa03-1514202418 5 psiholoških činjenica koje otkrivaju mnogo o nama page-cover Oni su se odlučili za malo drugačije veridbene fotografije 75441-mgm Iznenađujuće činjenice o romantičnim komedijama Roditelji i tinejdžeri Kako najlakše da postignete da vas dete u pubertetu posluša · · · · · · ·