Kea Parrot investigating a Car, Milford Sound, New Zealand
U VAZDUHU · životinje

Životinje obično ne dospevaju u javnost kao učesnici najbitnijih dnevnih vesti, ali to ne znači da nema onih priča koje vredi spomenuti. Pored svih smešnih slika i snimaka sa psima i mačkama, ove vesti su vam možda promakle u toku ove godine.

Svašta se dešavalo u životinjskom svetu u prethodnih dvanaest meseci. Možda nemamo dovoljno prostora da vam prepričamo bar sve, ali evo jedne male retrospektive o svim čudnim vestima čiji su učesnici bili životinje.

Dve vrste miševa su postale ugrožene zbog previše seksa

Crnorepi i srebrnoglavi torbarski miševi iz Australije imaju poseban režim parenja u periodu od nekoliko nedelja. Za to vreme, mužjaci idu od ženke do ženke za maratonske sesije od po 14 sati, nakon čega često umiru od iscrpljenja, tako da su ove vrste sada postale ugrožene.

Prevoznik American Airlines zabranio insekte kao emotivnu podršku

Neki putnici mogu da putuju samo sa svojim životinjama za emotivnu podršku i to nije novost za avio prevoznike. American Airlines je doneo odluku da zabrani sve insekte, vodozemce i feretke kao emotivnu podršku u svojim avionima kao odgovor na porast broja incidenata povezanih sa životinjama.

Naučnici napravili teretane za ptice da bi ih spasili

Kea je vrsta ptice sa Novog Zelanda, a nalažost, ostalo ih je još samo oko 3.000. One često zalutaju do puteva prepunih opasnosti po njih, a kako bi to sprečili, naučnici su napravili posebne „teretane“ da ih zaokupe od toga.

Trka puževa odložena jer im se spavalo

Organizatori trke puževa u Plimutu morali su da odlože svoju zamisao zato što puževi iz prodavnice ljubimaca nisu bili spremni za trku jer su bili „pospani“. Sreća pa nije bilo istog problema za vreme svetskog prvenstva za puževe u julu.

Umrla je najusamljenija ptica na svetu

Na novozelandskom ostrvu Mana postoje betonski ganeti koji treba da privuku prave ptice da naprave gnezda pored njih. Najdžel je bio jedini pravi ganet koji je proveo četiri godine pored jedne betonske ptice pre svoje smrti ove godine. Iako su došle prave ženke pre toga, on je ostao pored svoje nežive saputnice.

Poljska gradi ogradu protiv divljih veprova

Duž 1.200 kilometara uz granicu Poljske sa Ukrajinom, Rusijom i Belorusijom biće izgrađena ograda koja treba da zaustavi divlje veprove. Oni nose jednu vrstu bolesti koja može biti kobna po domaće svinje. Pored Poljske, i Danska je najavila sopstvenu ogradu od 70km prema Nemačkoj.

Počela izgradnja prvog doma za penzionisane kitove

Blizu Islanda se pravi posebno utočište u koje će 2019. biti dovedeni beluga kitovi Mali Sivi i Mali Beli. Oni su cirkuske zvezde koje će postati prvi kitovi sa penzionerskim domom. Pripremaju ih promenom temperature u bazenima i drugačijom ishranom, sa puno haringi.


Pet razloga da ove zime udomite kućnog ljubimca Pet razloga da ove zime udomite kućnog ljubimca collage Genijalni načini da zaštitite jelku od kućnih ljubimaca White-reindeer-2 U Norveškoj primećen retki beli irvas Exceptional-Animal-Intelligence-and-Adaptations_Social4 Ovo su najpametnije životinje na svetu · ·