Kako da učimo
U VAZDUHU · urban flash

Opšte je poznato da učenje stranog jezika zahteva vreme i trud. Ali zašto biste provodili sate sa knjigom u ruci kada jezik koji želite da naučite možete praktično učiti i uključiti ga u svoje dnevne aktivnosti?! Učinite učenje jezika zanimljivijim i praktičnijim.

Evo nekoliko saveta kako da strani jezik uključite u svoje svakodnevne aktivnosti.

1. Prihvatite autentičan jezik
Sigurno ste primetili da se jezik koji učite na času donekle razlikuje od onog koji možete čuti na TV i u filmovima. To je sasvim uobičajeno budući da na časovima učite književni standardni jezik, dok se na filmu čuje onaj živi govor koji se konstantno menja i prilagođava. Da li je ovakav govor uvek ispravan, daleko od toga, ali biće vam znatno lakše da prihvatite ovakav “opušteniji” vid komunikacije.

2. Budite produktivno lenji!
Svi se ponekad umorimo od posla i potreban nam je kratki predah, naravno većina će odgledati neki video na YouTube-u ili prelistati dnevne vesti i tračeve. Nije potrebno da menjate svoje navike, samo promenite jezik!

3. Manje je više
Imate brojne obaveze u toku dana, porodica, posao, prijatelji… i na sve to još učenje stranog jezika. Ali morate se potruditi da steknete naviku da svakog dana naučite najviše što možete! Imate samo 15 minuta dnevno? Nema problema. Bolje je da učite i 15 minuta dnevno nego da bubate satima vikendom. Ono što je ključno jeste da učite redovno i da steknete naviku da svakog dana učite bar po 15 minuta, umesto da učite jednom nedeljno satima.

4. Iskoristite konstruktivno „rupe“ u danu
Ukoliko tokom dana nemate previše vremena na raspolaganju za učenje stranog jezika, iskoristite one trenutke slobodnog vremena koji su unapred izgubljeni. Na primer, u gradskom prevozu, dok čekate u redu u pošti, dok šetate psa… Prebacite materijale za slušanje na svoj telefon i slušajte ih u svakoj prilici u kojoj biste inače gubili vreme.

5. Iskoristite sve uređaje
Bez tehnike danas nema života, zašto je ne bismo iskoristili i za učenje stranog jezika? Prebacite mobilni, računar, Facebook, GPS, ili bilo koji uređaj na strani jezik koji učite. Biće vam u početku teško da se naviknete ali ubrzo nećete ni pomišljati da se vratite na srpski. Možda ne bi bilo loše da negde zapišete kako se menja jezik na ovim uređajima, za svaki slučaj.

Više zanimljivih tekstova na temu učenja stranog jezika možete pročitati u Bazi znanja na sajtu Obrazovnog sistema EQUILIBRIO.

coffee-3047385_960_720_cover 5 jutarnjih navika koje bi trebalo da promenite 5a4716101d000017005c17ad-cover Ona je samoj sebi sestra bliznakinja pagecover123 Slike koje pokazuju da muškarci nikad ne odrastu art-3197310_960_720 Svetske zvezde koje su bile siromašne u mladosti · · · ·