Države bez granica
fotografija

Fotograf i umetnik Valerio Vincenzo nedavno je objavio novi projekat pod nazivom „Borderline, the Frontiers of Peace“ koji se sastoji od fotografija mesta na kojima se dve države graniče ali su sa njih izbrisana baš ta obeležja koja ukazuju da se završava jedna a počinje druga zemlja. Ako ćemo pravo, zar ideja šengenskog prostora nije bila baš to – države bez ograda?

Slobodno kretanje izgleda je zamišljeno kao mrtvo slovo na papiru. Ono o čemu se toliko trubilo po evropskim parlamentima – slobode i pravda za sve, ispostavilo se kao važeće samo u slučaju da vam je koža izrazito bela, a novčanik i bankovni račun izrazito nafilovan stranim i domaćim valutama. Kada se šengenski vizni režim uspostavio kao važeći bilo je zaista prijatno putovati po Evropi. Otuda i potiče prvobitna ideja Valerija Vincenza, koji tvrdi da je nekada prelazio granicu Švajcarska – Francuska nekoliko puta dnevno, sa prijateljima uživajući u prirodi, a da ih niko nije zaustavio i tražio pasoše na uvid.

Danas stvari stoje mnogo drugačije. Od 1985. ljudi su kao deo evropskog dogovora pripadali jednoj većoj celini koja je pružala priliku da se upoznaje različitost i vole i oni delovi poljana, reka i planina koji ne pripadaju vašoj državi, ali nekako jesu deo vas. Iako umetnik ne govori o ukidanju „Šengena“ danas su granice opet sve popularnije, pa se čini da su vremena bezbrižnih putovanja daleko iza nas.

Nemačka-PoljskaOtvori galeriju
Ljubav na fotografijama Trenuci ljubavi uhvaćeni na fotografijama Novi dobitnici Oskara Devojčice kojima treba dodeliti Oskara Neobične uniforme stjuardesa Neobične uniforme koje su nekada nosile stjuardese Diana Kunst beleži ukradene trenutke odmora u podzemnoj železnici Sanjari iz njujorškog metroa · · ·