Japanski sindrom (exciteindonesia.files.wordpress.com)
U VAZDUHU · urban flash

Većina osoba je više puta u životu čula da postoji stokholmski sindrom. Možda ne znaju kako je nastao termin, ali uglavnom znaju šta predstavlja. Međutim, postoji nekoliko posebnih i izmenjenih psiholoških stanja koja nose nazive po gradovima u kojima su ove pojave prvi put zabeležene.

Stokholmski, londonski i Lima sindrom su u vezi sa ponašanjem i međuljudskim odnosima između žrtava i otmičara, a danas u svakodnevnom govoru označavaju neadekvatno ponašanje u odnosu na neku situaciju, dok su pariski i jerusalimski sindrom čudni doživljaji izazvani posetama ovih gradova.

Stokholmski sindrom se vezuje za jedan događaj u ovom gradu koji se desio u avgustu 1973. Grupa pljačkaša je izvela napad na banku i šest dana su držali zarobljene tri žene i jednog muškarca. Pljačka je bila neuspela, ali nakon hapšenja i tokom suđenja zarobljeni taoci su opravdavali postupke svojih otmičara. Švedski psihijatar i kriminolog Nils Bejerot je prvi uveo ovaj termin kojim se označava emotivno vezivanje talaca za otmičare. Često se pojavljuje u situacijama u kojima je žrtva pretrpela neku vrstu zlostavljanja – incest, fizičko i seksualno zlostavljanje dece, ratni zarobljenici u koncentracionim logorima i sl. U svakodnevnom životu se često koristi za situacije u kojima žrtva ne pruža otpor, već opravdava postupke osobe koja je psihički, emotivno i fizički zlostavlja.

Suprotan stokholmskom sindromu je Lima sindrom. Naziv je nastao nakon jednog terorističkog napada koji je izvršen u rezidenciji japanske ambasade u Limi, u kojoj su članovi revolucionarnog pokreta Tupak Amaru zarobili stotine talaca, među kojima su bili diplomatski, politički i vojni zvaničnici različitih zemalja. Tadašnji peruanski predsednik nije hteo da popusti pred zahtevima pobunjenika i zbog toga su pregovori trajali mesecima. Otmičari su u prvih nekoliko dana pustili većinu talaca, ali neki su ostali zarobljeni nekoliko meseci, u periodu od decembra 1996. do aprila 1997. Sindrom označava emotivnu bliskost koju osećaju otmičari prema žrtvama tokom njihovog zatočeništva. Često od tog odnosa zavisi sudbina talaca. Većina prođe nepovređeno ukoliko se uspostavi empatija. Češće se javlja ukoliko se nalaze u istoj prostoriji, ili ukoliko postoje neki drugi faktori interpersonalne privlačnosti.

Treći sindrom u ovoj grupi sindoma koji prate odnos između žrtve i otmičara poznat je kao londonski sindrom. Vezuje se takođe za jedan teroristički napad u aprilu 1980. kada su šestorica arapskih terorista zarobili šesnaest talaca u iranskoj ambasadi u Londonu. Taoci su bili zarobljeni od 30. aprila do 5. maja i tokom tog perioda jedan iranski diplomata je ubijen jer se opirao i protivio zahtevima terorista. Sam sindrom se vezuje za situaciju u kojoj talac ili žrtva ne shvataju rizik i ozbiljnost situacije. Obično do njihovog pogubljenja dolazi da bi bili primer i pretnja preostalim zarobljenicima. U svakodnevnom govoru često simbolizuje pobunu koja se čini nemogućom i opasnom, ali se ipak dogodi.

Pariski sindrom je pomalo duhovit. Dešava se japanskim turistima u Parizu. Kriza i izmenjeno psihološko stanje, praćeno depresijom, anksioznošću i napadima panike, nastaju zbog gubitka iluzije o ovom gradu. Naime, Japanci se često razočaraju posetom francuskoj prestonici, izgube idealnu sliku koju su gajili pre dolaska. Idiličan grad iz svojih snova i filmova ne mogu da povežu sa onim što vide i što im se događa. A dogodi im se i poneki neljubazan konobar.

Jerusalimski sindrom označava preteranu religioznu opsednutost, pojačana verska osećanja i mistični zanos tokom turističke posete Jerusalimu, ali i nekih drugih religijskih mesta. Ponekad se javljaju halucinacije, turisti se oblače u bele tunike i veruju da su biblijske ličnosti, ponekad i da su Isus ili Mojsije. Simptomi prestaju kada se napusti grad.

Možda ne bi bilo loše pažljivo birati sledeću destinaciju da ne biste u nekom gradu, bogatom istorijom i religijom, privremeno bili istorijska ili imaginarna ličnost ili da se ne biste proveli kao Japanac u Parizu. Svakako ostaje kao opcija i pobuna i pokušaj da se izađe iz neprihvatljivih životnih uslova čak i onda kada svi misle da je to nemoguće.

onsen Peškir Onsen: Konačno peškir koji se brzo suši Muškarci Nekada muževi zaista zasmeju up Šta je to bitno za prvi utisak na poslu? Dirljiva reklama sa dubokom porukom Dirljiva reklama sa dubokom porukom · · · ·