Zdravlje i detinjstvo
U VAZDUHU · urban flash

Odrasli ljudi koji imaju lepša sećanja na svoje rano detinjstvo i koji pamte bolji odnos s roditeljima tokom perioda odrastanja imaju bolje opšte zdravstveno stanje, manje simptoma depresije i manje hroničnih bolesti, prema jednom istraživanju koje je nedavno objavila Američka asocijacija psihologa u časopisu Health Psychology.

Piše: Nataša Šikić

Pamćenje i sećanje igraju važnu ulogu tokom celog života, posebno utiču na način shvatanja sveta, na naša očekivanja i na odluke koje donosimo u budućnosti. Vođa ovog istraživanja William J. Chopik kaže da lepa sećanja iz detinjstva imaju pozitivan efekat na zdravlje verovatno na taj način što smanjuju stres i održavaju zdravije izbore tokom života.

Istraživanjem je obuhvaćen uzorak od 22 hiljade učesnika i to iz dva reprezentativna nacionalna uzorka (National Survey of Midlife Development, Health and Retirement Study) koji su, podeljeni u dve grupe po starosnoj dobi, odgovarali na pitanja o tome kakav su odnos imali s roditeljima u detinjstvu, zatim su popunjavali upitnike o zdravstvenom stanju, postojanju hroničnih bolesti i na kraju su odgovarali na pitanja kojima se beleže simptomi depresije. Ranija istraživanja su se uglavnom fokusirala na odnos dece s majkama u ranom periodu i to prevashodno zbog toga što su tada uglavnom majke brinule i negovale decu tokom ranog detinjstva, kulturološki i društveno majke su češće ostajale kod kuće i više brinule o deci i domaćinstvu.

Poslednjih decenija ta slika se znatno menja, sve više u odgajanju dece aktivno učestvuju i očevi. Chopik kaže da iako je jača veza s majkom, to bi moglo da se promeni kod generacija rođenih u vreme kada oba roditelja podjednako učestvuju u odgajanju dece i da bi tek neka buduća istraživanja mogla da pokažu da li postoje razlike u zavisnosti od toga kakav odnos deca imaju s majkom a kakav sa ocem.

U ovom istraživanju ove grupe ispitanika su pokazale manji broj simptoma depresije ukoliko su imali lepa sećanja i dobar odnos s roditeljima, a ispitanici iz obe grupe bolje zdravstveno stanje, manje hroničnih bolesti i odsustvo depresivnih simptoma ukoliko pamte lepe momente provedene s majkama. Autori istraživanja kažu da je upravo zanimljivo kako ta sećanja u drugoj grupi starijih ispitanika ne blede iako je prošlo i više od pola veka. Osim što pokazuju bolje zdravstveno stanje u kasnijem životnom periodu, zanimljivo je da su im lepe uspomene i dalje očuvane u sećanju.

collage Koji ste lik iz popularnih serija na osnovu horoskopskog znaka? naslovna Ovako izgledaju moderne veštice unlikely-traits Koje osobine pomažu muškarcima da im se „posreći“ 00-story-giving-thanks Kako biti zahvalan (kada vam se čini da je svet otišao dođavola)? · · · ·