Kakva zenska
KULTURA · knjige

„Postoje neki mali ljudi koji donesu velike promene i boljitak, a na njih zaboravimo. U prošlosti se to često dešavalo, naročito ako su ti heroji bili – žene. Naše današnje društvo ne bi izgledalo ovako kako izgleda da nismo imali heroine koje su dale sve ne bi li donele promenu u patrijarhalnu i učmalu sredinu“, navodi Sonja Bajić, jedna od autorki knjige Kakva ženska!

Zajednička interesovanja podstakla su sociološkinju Jelenu Mitrović i arhitektkinju i ilustratorku Sonju Bajić da 2016. godine pokrenu blog Kakva ženska, na kojem su jednom nedeljno objavlji­vale ilustrovane priče o ženama značajnim za našu istoriju. Priče su se dalje razvijale i našle mesto u knjizi Kakva ženska! Priče o ženama koje su bile progresivne kada to nije bilo moderno, u izdanju Kreativnog centra.

Ova knjiga govori o ženama koje su bile progresivne u sredini koja to najčešće nije želela da prihvati, humane i hrabre u vreme kada je to bilo najteže, spremne da pokažu svoje sposobnosti i vanserijski talenat kada su pogledi društva bili najstroži. Prve srpske feministkinje Draga Dejanović i Savka Subotić, filozofkinja Ksenija Atanasijević, dobrotvorke Marija Trandafil i Jelena Kon, prva lekarka Draga Ljočić i odlikovana ratnica Milunka Savić samo su neke od žena koje su se našle u ovoj knjizi, čiji je naziv posebno zanimljiv.

„Za ovaj naslov smo se odlučile zato što pridobija momentalnu pažnju onoga koji ga pročita. Pošto su rečenice i fraze konstrukti kojima društva pridaju značenja, mi smo skromno odlučile da tu rečenicu uzmemo i damo joj novo značenje kojim ćemo proslaviti veličinu i značaj ovih žena. Uzele smo jednu sintagmu koja se obično koristi da bi se komentarisao fizički izgled žene i okrenule je naglavačke,“ navodi Jelena Mitrović, autorka knjige.


naslovna City Magazine preporuka: „Jaje, mleko, voda…“ Mine D. Todorović collage Ovakve obeleživače stranica još niste videli Jedna kniga jedan grad „Elena Ferante – naša genijalna prijateljica” u Pančevu books-1617327_1280 Odrastanje s puno knjiga pozitivno utiče na… ·