BeFunky-collage (4)
U VAZDUHU · flešbek

U doba globalizacije, društvenih mreža i androgenog izgleda, kada je na snazi jačanje feminističkog pokreta i osnaživanja LGBT populacije, postavlja se pitanje da li danas uopšte postoje univerzalni obrasci lepote. Čini se da se društvena paradigma potpuno promenila, a u skladu sa tim i uloga muškaraca u društvu, pa i sam njihov izgled. Da je pre pedeset godina sve bilo mnogo drugačije svedoči tekst koji sledi.

Tokom ’60-ih godina prošloga veka, internet i pametni telefoni nisu bili ni na vidiku, a čitav svet je bio u znaku socijalnih i političkih revolucija. Konzervativne vrednosti žestoko su dovedene u pitanje zahvaljujući brojnim protestima mladih ljudi i hipi pokretu koji je zagovarao slobodu mišljenja, seksualnog opredeljenja i ljubavi. Te društvene turbulencije i previranja nesumnjivo su se odrazile i na izgled i ponašanje muškaraca koje je bilo u potpunom kontrastu sa današnjim trendovima.

Superheroji nisu bili mišićavi

Sudeći po fotografiji Adama Vesta koji je 1966. na velikom platnu odigrao ulogu čuvenog Betmena, jasno je da su tada vladali potpuno drugačiji estetski kriterijumi. Naime, Adam na fotografiji deluje mišićavo, ali nema masu i energiju koja karakteriše današnje superheroje koji više nalikuju bodibilderima.

Duga kosa je bila znak političkog i društvenog bunta

Šezdesetih godina kosa je za muškarce bila daleko više od stilskog detalja i lepe frizure. Odluka da nose afro frizuru i guste kovrdže bila je znak protesta protiv konstantnog ugnjetavanja crnačkog stanovništva od strane belaca. Pored toga, ukoliko su muškarci nosili dugu kosu, to je bio znak suprotstavljanja konformizmu. Sa druge strane, kratka kosa bila je simbol konzervativnih, tradicionalnih vrednosti.

Britanci su bili najpoželjniji muškarci

Kada su se Bitlsi 1964. godine pojavili u Americi, momentalno je nastupila takozvana bitlmanija, što je rezultiralo planetarnom popularnošću britanskih momaka. Oni su utrli put mnogim drugim muškim bendovima kao što su Rolingstonsi, Kinksi i mnogi drugi koji su doprineli još većoj popularnosti britanskih dasa u čitavom svetu.

Androgeni izgled je bio u modi

U želji da raščiste sa tradicionalnim razlikama između polova, ’60-e su zagovarale androgeni izgled. Ne samo da su hipijevci nosili dugu kosu, već su i muzičke ikone poput Dejvida Bouvija podržavale ovu ideju. Uz karakterističan kajal na očima i obilje šljokica, te neobične kostime i izrazito mršav izgled, on je pomerao granice i vešto koketirao sa polnim karakteristikama. Pitanje je da li bi i danas u tom izdanju legendarni Bouvi ostvario jednako veliki uspeh kao tada.

Prekomerno konzumiranje alkohola i cigareta je bilo odlika muževnosti

U to vreme, muškarci koji su konzumirali alkohol ne samo da su bili smatrani vrlo atraktivnim, nego i vrlo muževnim. To najbolje možemo videti u kultnoj TV seriji Mad Men u kojoj muški likovi obilno piju kako na poslu, tako i kod kuće. Sa druge strane, cigarete su bile vrlo seksi, a muškarci koji puše odavali su utisak kul momaka.

BeFunky-collage (16) Muze Alfreda Hičkoka 569991-gettyimages-51098550 Ove stvari pune 50 godina u 2019. naslovna 100 godina vazduhoplovnih postera collage Televizijske heroine koje su nas naučile da su čuda moguća · · · · · ·