naslovna
U VAZDUHU · urban flash

Dok predivni pariski mostovi jedva opstaju pod težinom od procenjenih 700 000 katanaca, dve Amerikanke rešile su da prekinu ovu besmislenu tradiciju koja bi trebalo da simbolizuje ljubavni čin.

Peticija nazvana No Love Locks, koja trenutno ima oko 1700 potpisa, pokrenuta je sa idejom da se stavi tačka na simbolički čin kačenja „ljubavnih katanaca“ za pariske mostove. Dve Amerikanke koje su došle u posetu ovoj glamuroznoj evropskoj metropoli ostale su šokirane količinom katanaca koje su počele da primećuju širom grada. Naime, originalno namenjeni da budu deo mostova Pont des Arts i Pont de l’Archevêché, ovi katanci naprasno se pojavljuju na svim podesnim lokacijama, te time narušavaju i estetski doživljaj predivnog Pariza. Osim toga, neverovatna težina hiljada i hiljada pomenutih katanaca nesumnjivo utiče na bezbednost nevelikih mostova na kojima se oni nalaze.

Lisa Anselmo i njena saradnica Lisa Taylor Huff tvrde da se ova potreba da se ovekoveči ljubav sasvim otrgla kontroli – pod pretpostavkom da kačenje katanaca uopšte može da se smatra bilo kakvim simbolom međuljudskih odnosa. Iako svesne da kao Amerikanke možda nemaju šta da traže u ovakvoj vrsti pariskog problema, Anselmo i Huff su odlučne da nastave sa svojom idejom. Mnogi su, naravno, protiv toga da se ovi „ljubavni katanci“ sklanjaju, ali je veliki broj Parižana svestan štete koju katanci mogu da načine mostovima, kao i da narušavaju sveukupni izgled grada. Neki drugi pak tvrde da katanci sada već predstavljaju kultnu odliku Pariza, a veruje se da je nekakav kompromis moguć ukoliko se ostave dosadašnji katanci tu gde jesu – ali ne davati nikome da okači nove.

ZOI Sarajevo Cool nostalgija: Reklama za ZOI 84. sa Đurom u glavnoj ulozi Dissolve Jedna reklama za sve brendove – pogledajte ovu parodiju Metal Cats Mačke i hevi metalci: Nežnija strana opasnih muzičara "Slatki Beograd" Nova sezona “Beogradskih šetnji” · · ·