Kanjon Tare (shutterstock)
PULS GRADA · destinacija

Rijeka Tara je posebna turistička atrakcija kojom se Crna Gora ponosi. Ova rijetko čista rijeka, iz koje se uvijek može piti voda, vijuga između planina Bjelašice, Sinjajevine, Ljubišnje i Durmitora u dužini od oko 145 kilometara. Na svom ušću zajedno sa rijekom Pivom čini Drinu. Posebno je zanimljiv i privlačan njen kanjon, dubok između 1000 i 1300 metara.

Kanjon rijeke Tare pripada području Nacionalnog parka Durmitor. Ovo je drugi po veličini kanjon u svijetu, odmah iza kanjona američke rijeke Kolorado. Strme strane kanjona Tare na nekim mjestima obrasle su gustom stoljetnom šumom, u nižim predjelima listopadnom, u višim četinarskom. To su šume crnog graba, crnog jasen, brijesta, hrasta kutnjaka, bijelograba, klena, bukve, jele, smrče, crnog bora itd. Najpoznatija šuma crnog bora nalazi se na lokalitetu Crna Poda, koji uživa posebnu zaštitu u okviru nacionalnog parka Durmitor.

U ovoj šumi česti su primjerci crnog bora koji su visoki i do 50 metara i stari preko 400 godina. Osim bogatog biljnog svijeta, na ovom području živi i veliki broj vrsta divljih životinja (divokoza, divlja svinja, srna, vuk, medved, zec, orao itd.), od kojih su neke zaštićene zakonom. Tara je izuzetno bogata ribom, posebno vrlo ukusnom pastrmkom potočarom. Rijeka na svom toku kroz planinu Durmitor, gdje je milionima godina sebi probijala put, ima prosječan pad od 3.6 metara po kilometru, što je čini veoma brzom, prepunom virova i brzaka, odnosno bukova kako ih u ovom kraju nazivaju. U tom dijelu toka sa desne strane joj se pridružuju vode rijeke Drage i Vaskovačke rijeke, a sa lijeve Ljutice i Sušice. Okomit teren pogodovao je nastanku brojnih vodopada. Najpoznatiji je vrelo Baljovića sige, preko koga se sa visine od tridesetak metara voda koja izvire u pećini zvanoj Bučavica strmoglavo obrušava u Taru. U kanjonu postoji oko 40 većih bukova od kojih su najpoznatiji Đavolje Lazi, Sokolovina, Bijeli kamen, Gornji i Donji Tepački buk itd. Zbog brzine svojih voda rijeka je posebno pogodna za rafting. Rafting ture traju obično između jednog i četiri dana, u zavisnosti od toga koliko duga deonica kanjona se prelazi.

Smještaj i splavaranje Tarom sa neophodnom opremom nude gotovo sve turističke agencije u Crnoj Gori. Kod mjesta Đurđevića Tara, nalazi se prelijep most od armiranog betona izgrađen 1940. godine, koji spaja dvije strane kanjona u dužini od 366 metara. 1977. godine Tara je zajedno sa svojim kanjonom uvrštena u UNESCOV program Čovjek i biosfera.

filiptravel Preporučujemo: Mini-odmor za dušu i telo 03_MNE_printQ (1)-12_cover XV Međunarodni turistički budvanski karneval i XVI Proljećna noć pod maskama 125_cover Velja maslina: Drevno drvo masline blizu Bečića 960_720_cover 7 najopasnijih turističkih destinacija na svetu · · ·