Naslovna ilustracija - detalji iz stripa Kapetan Nitrat
KULTURA · strip

Devedesetih godina prošlog veka, kad se sve oko nas raspadalo, kulturu i film nije imao ko da spase. Omiljena emisija bila je ZaM, preteča Grand produkcije, na kioscima su se prodavali snimci venčanja Svetlane Cece Ražnatović, a do filma se još uvek dolazilo u video-klubovima. Superheroji su nestali, okačili plašt o čiviluk i ostavili veliku prazninu u državi skrhanoj ratnim i finansijskim čudima.

Jugoslovenska kinoteka s mukom je preživljavala u očajnim uslovima, ali Borislav Stanojević, dugogodišnji upravnik njene biblioteke, imao je snage da u sveopštem ludilu sanja lucidne snove. Osmislio je strip Kapetan Nitrat, čiji je prvi broj izašao 1996, a nastavak je usledio s delovima iz 1999. i 2010. godine. Stanojevićev glavni junak mogao bi da se protumači kao njegov alter ego. Vatroslav Vostok, filmski arhivista i stanovnik Južne Beovije, izmaštane države naseljene Lužičkim Srbima, neverovatno je posvećen starom nitratnom filmu. Kada je alhemijski eksperiment – kojim je pokušao da zaštiti zapaljive filmske trake od propadanja – pošao po zlu, Vostok je postao Kapetan Nitrat, superheroj i poslednja nada za očuvanja sveta i filma.

„Stanojević je stripove Kapetan Nitrat napisao tako da oni imaju veoma važnu edukativnu vrednost: pomoću zanimljivih avantura čitalac se upoznaje sa istorijom filma i najvažnijim ličnostima koje su postavile temelje filma kao umetnosti, ali i njegovog tehnološkog i narativnog razvitka. Veoma je zabavan način na koji je sve to predstavljeno. Stvoren je svet koji podseća na radove reditelja Terija Gilijama i strip koji naglašava važnost očuvanja, prikazivanja i promocije filma“, kaže Vladimir Ćuk, urednik specijalnog izdanja stripa Kapetan Nitrat, koje je u izdanju Jugoslovenske kinoteke objedinilo sve objavljene epizode i obogatilo ih s više eseja.

Uspeh Stanojevićeve ideje bio je zaista neverovatan. Prva sveska, za koju je crtež uradio Sinša Radović, rasprodata je u rekordnom roku, baš kao i druga koju je ilustrovao Aleksandar Sotirovski iz Makedonije. Prilikom prvog Festivala nitratnog filma u Beogradu (1999) Kapetan Nitrat postao je njegov zaštitni znak. Od ove prakse se, nažalost, bezrazložno odustalo, ali bi zato trebalo podsetiti da je o našem superheroju napisano poglavlje u prestižnoj monografiji This Film Is Dangerous – A Celebration of Nitrate Film (2002).

U znak sećanja na Stanojevića, koji nas je napustio 2015. godine, u Kinoteci će od 15. do 30. januara biti prikazan ciklus filmova Kapetan Nitrat prikazuje. „Izabrani filmovi fenomenološki su značajni zbog umetničkih, istorijskih, ili glumačkih bravura, zbog samog filma ili sineasta koji su ostavili značajan trag u istoriji. Takve filmove Borislav Stanojević je posebno cenio“, nastavlja Ćuk, ovogodišnji selektor repertoara, na čijem se spisku našlo dvanaest filmova (ceo spisak možete pogledati u prilogu).

Iako filmovi iz ciklusa Kapetan Nitrat prikazuje neće biti projektovani sa nitratne trake, ona ostaje jedan od najznačajnijih nosača nemog i zvučnog filma. Kinematografsko znanje o prvoj polovini XX veka bilo bi nezamislivo bez nje, a pokazala se izdržljivijom i elastičnijom od acetatne, koja je postavila nove standarde sredinom prošlog veka. Drugim rečima, uprkos zapaljivosti, stari film tvrdoglav je i žilav koliko i Kapetan Nitrat, koji spremno čeka priliku da ponovo poleti.

„Scenario za peti album Kapetana Nitrata je završen, ali zbog preranog odlaska njegovog tvorca, Borislava Stanojevića, trenutno je u „nitratnoj čekaonici“. Finansijska sredstva su neophodna da bi se angažovao adekvatan strip-crtač, koji bi priču uobličio na zadovoljavajući način. Nažalost, kultura je posebno pogođena restruktuiranjem budžeta, tako da se sve sporije odvija nego što bi trebalo, ali se od kultnog superheroja svakako nije odustalo. Nažalost, u ovom trenutku je nemoguće precizirati kada će tačno biti objavljen novi nastavak“, rekao je Vladimir Ćuk za City Magazine. Heroju i ciklusu filma, uprkos svemu, želimo dobar vetar u leđa.

U okviru ciklusa Kapetan Nitrat prikazuje u Jugoslovenskoj kinoteci će od 15. do 30. januara biti prikazani sledeći filmovi:

Ponedeljak, 15.01

18:00 Četiri prijatelja / Four Friends (1981)

20:30 Osam i po / 8 ½  (1963)

Utorak, 16.01

18:00 Brazil (1985)

20:30 Sećam se / Amarcord (1973)

Ponedeljak, 22.01

18:00 Čovek koji je došao na zemlju / Man who fell to Earth (1976)

20:30 Fickaraldo / Fitzcarraldo (1982)

Utorak, 23.01

18:00 Majstori, majstori! (1980)

20:30 Svetlosti pozornice / Limelight (1952)

Ponedeljak, 29.01

18:00 Pobuna / Samurai rebelion (1967)

20:30 Grk Zorba / Alexis Zorbas (1964)

Utorak, 30.01

18:00 Klovnovi/ I clowns (1970)

20:30 Imaginarijum doktora Parnasusa / Imaginarium of Doctor Parnassus  (2009)

DilanDog2017 Najbolje epizode „Dilana Doga“ iz 2017. godine Majke i očevi Trideset godna druženja sa istraživačem noćnih mora: „Dilan Dog – Majke i očevi“ strip Zloće iz stripova koje volimo Striporama_cover Striporama 2017: Festival stripa i pop kulture u Nišu · · ·