Vozovi
U VAZDUHU · pop trash

Uspešno je okončana ona umalo pa kobna kineska epizoda, i evo, vlastodršci nas već par sedmica upozoravaju da ćemo uskoro uz pomoć kineskih miliona ili milijardi do Budimpešte praktično leteti, i to vozom. Nek im bude. Sve i da je još jedno olako obznanjeno obećanje, u redu je, jer šta je na ovu skupoću i ovoliki jad samo još jedan nedosanjani san više? U neku ruku smo spremni – rokeropoperofolkeri su vozove (i pandanske im vlakove) izdašno pominjali u naletima stihoklepačke inspiracije, te evo nekolicine, najpoznatijih i najveštijih iz tog obilja.

Recimo da je sve počelo davno-davno, sa Ivinim vozom, koji je izvodio Dragan Laković; podsetimo tom prilikom „iz kuće je izleteo na ulicu Iva, sav zadihan, zahuktan k’o lokomotiva. Videli ga drugovi, pa za njim i oni, potrčali, zahuktali k’o pravi vagoni. Ćihu—ćihu-ćihu-hu…“ .

Od tog trenutka ispratili smo sijeset vozova i vlakova, kao onaj Zadnji voz za Čačak Riblje čorbe, pa Bajagin Ruski voz (u danima kada nije bila niti sugerisana niti prokazana panslavenska rusofilija, ali je ipak bilo pobuda da se opišu ti danas problematični sovjetski krajolici i da se pokrenu zanimljivi ontološki dualizmi („nije votka rakija…“))., Smakov Južni voz („naš stari voz juri na jug, i dimni trag prati ga svud…“)…

Vampiri su, pak bili među retkima koji su se drznuli da u tri i kusur minuta pokrenu polemiku na temu sporosti ovdašnje železnice („Starim vozom putujem do nje, ali vreme k’o da stalo je, sati tako sporo prolaze“). Nešto polemike i društvene angažovanosti opštijeg tipa zatičemo i kod Zabranjenog pušenja koji su pevali naredne rime: „Odlazi voz, odlazi svijet u panici, kako je nama u vagonu,  tako je njima na stanici…“ Fatalizam se u tragovima nazire  i kod Viktorije koja je prilično rezignirano opisivila „Mokri vagoni, peron i dim, ti si u vozu, ja mirim se s tim, doći ce noćas Nova godina, lokomotiva je krenula„“), a drastično borbeniji su bili šabački Goblini u svom Vozu („Ja bih vozio voz, ja bih vozio voz, ja bih vozio bilo šta, samo da stignem dovoljno daleko…“).

I dok su se rokeri sa dovoljno preciznosti držali samozadate im vozolike teme, folkeri i pop-izvođači su, sasvim prirodno i sasvim očekivano, zaduženi i zaslužni za sočnija i šarenolikijia pominjanja istog motiva.

Ostavimo li po strani rutinersku romantiku Zdravka Čolića u slučaju Stanice Podlugovi, stižemo do udarnih udarnika na ovom polju, grupe Zana koja je u najmanje tri kreativna naleta opevala vozove – u Natrag na voz nije bilo mesta pritužbi na prosečnu brzinu vozova u ovim krajevima („Natrag na voz, kartu u džep, vreme je spas, izdrži, natrag na voz, doteraj sat, od tvojih misli voz je brži“), tu je bio i ambiciozniji Noćni voz za Istanbul i nenadana rima „drugarske i Bugarske“ („Noćni voz za Istanbul, nosi sobom onaj jul, noći ne baš drugarske idu preko Bugarske“); i daleko najpoznatiji (upriličen pre sunovrata ovog nekad važnog pop-benda) Vlak sa osvrtom na hrvatsko-srpske leksičke finese („Vani je bio mrak, i kasnio je vlak, od suza curi nos, u noci juri voz….“):

I suseda Kaliopi  pozabavila se sličnom postavkom, ali uz pomalo neočekivanu (doduše, dovoljno diskretnu) seksualnu aluziju u finišu pesme („Čekam voz, čekam vlak, već odavno pao mrak, tišina, niko ne zna kada će moja voljena mašina“), a još nekoliko koraka dalje u istom pravcu otišao je Knez u Brzom vozu, gde postoji jasna sugestija skore (i možda prebrze?) penetracije („da si tunel, prošao bi vagon, prošao kroz tebe brzo kao brzi voz“). A daleko više detaljizma pokazala je Ana Nikolić u svom Zadnjem vozu („Ti si moj zadnji voz da ljubav uhvatim,  da ne poludim skroz ako zakasnim,  znam da si prodao mesto za spavanje, meni bar ostavi vagon za plakanje“). Mokri čvor je, kanda, i u slučaju odavanja omaža železnici ipak teško uklopiti u rimu.

Za kraj pobednici ali samo na vizuelnom planu; tada osvedočeni tandem reditelj Dejan Milićević i izvođačica, poslednjih nekoliko godina, krunisana kraljica među rijaliti-pregaocima, Maja Nikolić sročili su spot za pesmu Ako veruješ ti  kao prilično doslovan omaž voznoj epizodi iz Vajlderovog klasika Neki to vole vruće. Hvala im!

Đogani Fantastiko Gioganny, uvek i svugde, u svakoj prilici…u 10 pokaznih primera Tegla Tegla.rs: Koristan sajt i nepotrebno znanje Ljubav, a ne rat Predosećanje (građanskog) rata u folku, popu i roku Zorannah Je suis Zorannah! · ·