katespade-1
U VAZDUHU · flešbek

Kejt Spejd preminula je u utorak, a po svemu sudeći, reč je o samoubistvu. Ova američka dizajnerka davne 1991. napustila je posao urednice u magazinu „Mademoiselle“ da bi pokrenula brend torbi, koji je nazvala po sebi. Kompanija je postojala do 2006. godine, kada je predata u ruke sledećem vlasniku.

Kejt je postigla veliki uspeh u svetu mode, s obzirom da nije imala završenu školu iz oblasti dizajna, i da je počinjala u vreme kada se kvalitetna torba isključivo vezivala za evropske modne kuće. Ključ njene uspešne karijere bile su praktične torbe proizvedene od veštačkih materijala, po pristupačnoj ceni.

Modeli po kojima je bila prepoznatljiva, svakako su tote torbe u pastelnim bojama, koje su dominirale rafovima, i čija cena se kretala od 100 do 400 dolara. Pristajala je pripadnicama raznih generacija i zanimanja, od studentkinja do dama u odborima kompanija.

„Kejt Spejd imala je talenat na kome bi joj svako pozavideo, a to je da tačno prepozna kakve torbe bi želele da nose žene širom sveta“, stoji u saopštenju Ane Vintur, glavne urednice časopisa Vogue. „Postojali su periodi kada šetajući različitim blokovima Njujorka niste mogli da ne primetite makar jednu ženu koja šeta Kejtinu torbu, a one su bile baš kao ona, vesele i nepretenciozne.“

1. Model The Sam

Model The Sam Kejt je kreirala 1993, i ubrzo je postao it model koji se i dan – danas smatra njenim najkultnijim dizajnom. Sportskih linija, eleganatan i sveden, ovaj dizajn brzo je našao put do srca mnogih dama širom sveta, a u januaru ove godine, brend je lansirao kolekciju ovih torbi u raznim bojama u znak 25 godina postojanja.

2. Model od rafije

Kejt je rado koristila slamu i rafiju za izradu svojih torbi, te je tako još pre desetak godina predvidela trenutno vrlo popularan trend pletenih torbi i cegera.

3. Modeli animal printa

Ovi metalik komadi zavodljivog animal printa valjkaste forme, obeležili su početak 2000-tih.

4. Modeli od najlona

Ovaj model bio je svojevremeno toliko popularan, da stičete utisak da ste ga i sami imali, iako to nije slučaj. Kejt je odabirom veštačkog materijala dala podršku veganskom trendu koji se zalaže za zabranu upotrebe materijala životinjskog porekla u modnoj industriji.

5. Model Gossip Girl

Kejtina kolekcija za proleće/leto 2013 bila je baš poput nje: živopisna, ženstvena i zabavna.

nostalgic-90s-memes-15-5b164a9444a51__700 Slike koje će nasmejati sve one koji su odrastali tokom ’90-ih Naslovna - Džon Snou (ilustracija alamy.com) Šta je sve znao pravi Džon Snou? collage 15 sarkastičnih retro fotografija koje će samo žene razumeti La-la-land-t Stil poznatih: Mala žuta haljina je ponovo u modi · · · ·