Keziah Jones
U VAZDUHU · intervju

Harizmatični pevač i gitarista poreklom iz Nigerije, Kezaja Džons, nastupiće u sklopu Musicology Barcaffe Sessions, 28. i 30. novembra, u klubu Bitefartcafe. Iako omiljen gost u Beogradu, Kezaja ovaj put dolazi u pratnji novog sastava i najavljuje novi album koji bi trebalo uskoro da se nađe u prodaji. Jedan je od vodećih gitarista i pevača već 20 godina a istovremeno i takoreći osnivač zanimljive mešavine sirovog bluza i oštrog fanka. Ne očekujemo ništa manje od spaktakla za pamćenje, a evo šta on kaže…

Dolazite u Beograd peti put. Kakvi su vaši utisci o našoj publici?
Publika u Srbiji je jako intenzivna, otvorena i spremna da ide tamo gde je muzika vodi. Uvek prihvate sve što im predložim i uvek sa nestrpljenjem čekam nastup u Beogradu.

U vašem umetničkom životu se ogleda iskustvo koje ste stekli na ulici. Šta biste rekli, da li bolje obrazovanje dolazi sa ulice ili iz škole?
Bolje obrazovanje definitivno dolazi sa ulice. To znanje je razumljivije i pokriva mnogo više životnih aspekata, a ne samo onaj intelektualni. Ne kažem da je školsko znanje beskorisno, ali veoma često biva šturo i bez praktične primene vrlo brzo zaboravljeno. Ono što se nauči kroz iskustvo, nikada se ne zaboravlja.

Osim gitare, šta vam je još potrebno za sreću?
Svetlost, čist vazduh, voda i prostor. Najosnovnije stvari.

Koja je najvažnija stvar koju ste naučili o ženama?
Da kao muškarac ne znam ništa i da moram da se trudim da shvatim najosnovnije životne istine, koje žene razumeju potpuno prirodno i bez truda. Muškarci moraju da idu mnogo dužim putem da bi do njih došli.

Kakve osobine treba da ima žena da bi privukla vašu pažnju?
Žena mora da bude sremna da se upusti u dublji nivo komunikacije, i da bude osoba od koje mogu da učim.

Šta beogradska publika može očekivati na ovom koncertu?
Kada bih znao šta da očekujem na koncertu, rekao bih vam da ne dolazite na koncert. To bi značilo da je on uvežban, uvek isti, matematički i dosadan. Verujem da je ono što ljude iznova dovodi na moje koncerte upravo činjenica da svaki put dobiju drugačije iskustvo i energiju.


page-cover-intervju Grant Krili: Koraci ka znanju IMG_20180822_112045-cover VLAAD koncept studio: Kako dizajnirati bar ili restoran? 6 Guixot de 8 na Festivalu nauke: Za novi život u zemlji budućnosti Tamara fon Stajner Tamara fon Štajner: Film o lepoti i sreći · · · ·