cover www.visitscotland.com
PULS GRADA · moda

Videti danas muškarca u suknji smatra se kontraverznim modnim potezom. Da je to još jedna od mnogih zabluda koje treba izbrisati pokazuje i istorija, jer nas uči da su muškarci nosili suknje manje-više oduvek, ali od pre četiri veka pouzdano. Zato se upoznajte sa kiltovima, muškom suknjom koja i danas svedoči o svojoj estetskoj i istorijskoj vrednosti.

Šta je kilt?

Večita debata vrti se oko toga da li je kilt škotskog ili irskog porekla. Ipak, istraživanja su pokazala da se više vezuje za Škotsku, s obzirom da su tamo u XVI veku muškarci i dečaci nosili plisirane suknje zvane – kilt. Oni su obično napravljeni od vune, i sa različitim tartanima, iliti paternima koji prezentuju pleme, to jest definišu kom se klanu pripada.

Poreklo kilta

Kilt je danas poznat kao nacionalno blago i zaštitni dress code Škotlanđana. On je simbol patriotizma i identiteta cele nacije, jer pre svega ima duboke istorijske korene. Ali, nije uvek bilo baš tako. Nekada su kiltovi predstavljali način odevanja divljaka, izgnanika iz društva i pobunjenika. Sama reč kilt potiče od istoimene reči škotskog porekla, koja označava odelo priljubljeno uz telo. Međutim, po Enciklopediji Britanici, reč zapravo potiče iz skandinavskog jezika, i vezuje se za izraz kjalta, koji znači naborano iliti plisirano.

Veliki i mali kilt

Prvi kilt koji se, kao što smo naveli, pojavio u XVI veku, jeste nazvan veliki kilt, iz prostog razloga što nije bio samo u formi suknje, već je pokrivao i gornji deo tela. Taj gornji deo kilta služio je kao ogrtač, koji ne samo da je prekrivao grudi i ramena, već je mogao i da se prebaci preko glave, kao nekakva preteča kapuljače. Ovakav kilt dozvoljavao je maksimalnu slobodu pokreta, i pružao neophodnu toplotu i zaštitu od surovih vremenskih uslova.

Mali kilt se pojavio početkom XVIII veka, i kao što sama reč logično govori, gornji deo je izostavljen iz ovog dizajna. Dakle, nosila se isključivo suknja, a pošto je bila deo vojničke uniforme u britanskoj armiji, kasnije je prihvaćena i od strane stanovništva, gde se zadržala i do današnjeg dana.

Tipovi, dizajn i materijali kilta

Većini su kiltovi poznati po izražajnim bojama i kvadratnim dezenima, iliti po prepoznatljivim tartanima. Ali nije svako bio u mogućnosti da sebi priušti skup i lepo dizajniran kilt, jer je izbor zavisio od staleža i bogatstva osobe koja bi ga nosila. Pored toga, kilt je predstavljao formu svakodnevnog oblačenja, za razliku od onog koji se nosi danas, a koji podrazumeva nošenje isključivo u obrednim i formalnim prilikama. Pored škotskog kilta, tu je još i irski kilt, koga nose gajdaši. Još jedan tip kilta jeste onaj koji nose devojčice, kao deo školske uniforme. I druge keltske nacije imaju svoje kiltove, pa tako postoje velški i korniški tip.

Škotski kilt u sebi nosi precizan dizajn, konstrukciju i konvencije. Vezuje se oko struka, između najnižeg rebra i kuka, počevši od leve strane, pa ide napred, zatim pozadi, pa opet napred gde se i fiksira.

Kiltovi se uglavnom tkaju od kepera i vune, a njihov dizajn, iliti tartan, označava dugovekovnu pripadnost određenoj porodici, klanu, organizaciji, okrugu, pa čak i zemlji porekla.

Donji veš uz kilt – da ili ne?

Mnogi tvrde kako je kilt isuviše topao da bi se nosilo išta ispod njega, dok drugi kažu da je i sama pomisao na tako nešto krajnje vulgarna. Ostaje ipak na onome ko nosi kilt da sam donese ovu delikatnu i krajnje ličnu odluku.

Kako se kiltovi nose danas

Danas se kiltovi više nose na formalnim i važnim događajima, poput vojnih parada, venčanja, krštenja i proslave diplomiranja. On se još nosi i za škotsku Novu godinu, koja se zove Hogmanay, i tokom Higland igara.

2017, Nedelja mode u Njujorku, Tom Ford, Thakoon, Rebecca Minkoff, Ralph Lauren Modni vremeplov: Trendovi koji su obeležili poslednjih 10 godina collage Ovo su najlepše midi haljine za zimu bulka (124) Brend „Bulka Babes’’ održao reviju u boho stilu collage 5 torbi koje ćete poželeti ove sezone · · · · · ·