moon-1859616_1280
U VAZDUHU · svet

Iz Kine dolazi jedan nesvakidašnji plan: lansiranje veštačkog meseca u orbitu do 2020. godine kako bi osvetljavao gradske ulice tokom noći. Ideja je da taj mesec bude iznad Čengdua, glavnog grada jugozapadne kineske provincije Sečuan.

Trebalo bi da on predstavlja osvetljeni satelit, koji će imati površinu sposobnu za odbijanje i preusmeravanje svetlosti ka Zemlji. Procenjuje se da bi ovaj lažni mesec mogao da bude i do osam puta svetliji od pravog, a nalazio bi se i mnogo bliže Zemlji, na oko 500 km udaljenosti. On bi dopunjavao osvetljenost koja dolazi od uličnih svetiljki.

Pošto bi ovo telo ipak bilo dosta mračnije u odnosu na ulične lampe, ideja je da mu se do 2022. godine pridruže još tri lažna meseca. Sama zamisao je da će se na ovaj način uštedeti dosta novca, a da bi projekat služio kao pomoć u hitnim slučajevima poput nestanka struje ili prirodnih katastrofa. Još jedan aspekt koji se ispituje jeste da li će biti nekih štetnih posledica po prirodno okruženje. Lažni mesec će biti lansiran u orbitu samo ukoliko se utvrdi da je bezopasan i po ljude i po prirodu.


klangberlins_screenshot29_credit_konzerthaus_berlin Zvuci Berlina: Reklamna kampanja koja nas je impresionirala JR-East-Exhibition-Hall-of-Accidents-5 Japanci planiraju da naprave muzej saobraćajnih nesreća boyfriend-sharing-750x500 Kineske kupoholičarke od sada mogu da iznajme „momka za šoping“ 1504595566497-shutterstock_605429756 Ko više zarađuje – milenijalci ili bejbibumeri? · · · ·