Kina u smogu
U VAZDUHU · svet

Kina je u poslednjih nekoliko nedelja ponovo postala glavna vest kada je reč o stepenu zagađenosti vazduha. U nekoliko gradova situacija je bila više nego alarmantna, jer su opasne čestice PM2.5 (one su još manje i opasnije od PM10, pa lakše stižu do pluća čoveka) povišene preko 50 puta.

Zbog ovako katastrofalnog zagađenja, kineske vlasti iznele su naredbu kojom se ograničava upotreba vozila, kao i rad fabričkih postrojenja širom zemlje. Iz Pekinga svakodnevno pristižu neverovatno zabrinjavajuće fotografije koje opominju stanovništvo čitave planete da obrate pažnju i hitno nađu rešenja koja bi usporila očigledno ubrzano propadanje ozonskog omotača, i mnoge druge ekološke probleme, koji su samo u poslednjih mesec dana doveli do otapanja glečera veličine države Floride na Arktiku.

Kina se guši u smogu, a to znači da je konkretna vidljivost smanjena na minimum, što je posebno uočljivo u ranim jutarnjim časovima, kada se magla i zagađen vazduh mešaju stvarajući gust omotač koji se gotovo može seći nožem! Oni koji su Kinu posetili pre više od trideset godina znaju da su nekadašnji biciklisti sa ekonomskim razvojem prešli u udobnija motorna vozila, a sa brojem stanovnika kojim se ova azijska zemlja može pohvaliti, ne čudi što su se stvari i u tom slučaju otele kontroli. A kako to izgleda kad se KIna guši u smogu, pogledajte u galeriji.

Zagađenost je odavno označena crvnim alarmom (foto: AP)Otvori galeriju
indonezija Potresne fotografije iz ustanova za mentalno obolele u Indoneziji island Fascinantna priroda Islanda mapa Da li znate koji je drugi jezik u kom delu sveta? plemena U Amazoniji je otkriveno pleme koje živi u potpunoj izolaciji · · · ·