Kinesko selo iz bajke
PULS GRADA · destinacija

Prema istraživanjima nedavno završenim na temu šampona za kosu, do 2019. godine zarada industrije koja se bavi proizvodnjom ovog preparata dostićiće vrednost od oko 25,73 milijarde dolara. Ipak, daleko u planinama južne Kine, u provinciji Guangxi, žene iz sela Huangluo nikada neće koristiti industrijske proizvode za negu kose, jer znaju za mnogo bolje i delotvornije načine kojima čuvaju svoje duge pletenice…

Za Yao, etničku manjinu u Kini, kosa na ženskoj glavi predstavlja najcenjeniju vrednost. Ovo mesto se u enciklopedijama pominje i kao „selo duge kose“ a nalazi se i na stranicama Ginisove knjige rekorda kao mesto gde se nalaze svetske šampionke najduže kose na svetu. Žene koje su do danas zadržale slavnu titulu imaju kosu dugu i po 2 metra, crnu kao ugalj, čak i kada dočekaju duboku starost, što će reći da je među njima gotovo nepoznato da kosa može da posedi.

Prema njihovim rečima, tajna zdrave, duge kose leži u receptu od kojeg prave domaći šampon, a čiji je osnovni sastojak pirinčana voda. Mlečna i skrobasta tečnost koja nastaje kuvanjem pirinča ključni je sastojak kojim lepotice sa Istoka još od antičkih vremena neguju svoju kosu.

Za Crvene Yao žene Huangluoa, kosa je uvek bila važan deo života, a pridev „crvene“ dobile su zbog svoje tradicionalno purpurne nošnje, kojima stvaraju upečatljiv kontrast između crne duge i guste kose i crvene garderobe. Pored toga, za žene iz ovog sela sve do kasnih ’80-ih godina prošlog veka bilo je sasvim nedopustivo da svoju kosu pokazuju ikom drugom do suprugu i deci, ali je sa sve većim uticajem turizma i ovo staro tradicionalno pravilo polako zaboravljeno. Ipak, neke stvari se još uvek poštuju, tako na primer, kada Yao kosu nosi omotanu oko glave, to znači da je udata ali da nema decu, dok žene sa porodom imaju pravo da noseupadljivu punđu na vrhu glave.

Mesta depresivnih imena Mesta sa najdepresivnijim imenima koja će vas nasmejati Yangshuo, Xingping, Guangxi oblast Kina: Neverovatne fotografije prirodnih lepota Klovn motel Motel u znaku klovnova i zašto ih se plašimo? Tunel od cveća Baštenska bajka u dalekom Japanu · · ·