cover
U VAZDUHU · svet

Starije generacije će se sećati odlazaka sa odeljenjem u dom zdravlja gde su nam nakon sistematskog pregleda puštani obrazovni dokumentarci sa snimcima prljavih hipika, kojima su nas doktori i vaspitači odvraćali od pomisli da ikada u životu probamo drogu. Deca na jugu Kine su danas počašćena malo modernijim pristupom obrazovanju o opasnostima narkotika. Uz pomoć tehnologije virtuelne realnosti, osnovci kineskih škola mogu bukvalno da osete neke od negativnih efekata korišćenja opijata.

Deci na glave stavljaju odgovarajuće VR maske, koje im prikazuju različite psihodelične simulacije. Po autorima projekta, one bi trebalo da pokažu kako upotreba droge menja percepciju stvarnosti, izaziva vrtoglavicu, zbunjenost i mučninu.

Reakcije prvih učesnika eksperimenata su bile donekle očekivane. Jedan dečak je rekao kako mu je bilo izrazito neprijatno, drugi je izjavio da je bio uplašen kao nikada u životu, dok je većina učenika razvila osećaj odvratnosti prema drogama i nikada im neće pasti na pamet da ih probaju.

Radikalni program prevencije ove bolesti zavisnosti ima i svoje glasne kritičare. Jedan korisnik na kineskoj Weibo društvenoj mreži nije bio impresioniran: „Ovo je najobičnije plašenje dece i ništa više. Mogli su to da postignu i bez maski“.

Ostaje i moralno pitanje namernog podvrgavanja dece nelagodi, koje ih može ostaviti sa ozbiljnim traumama, ako ne i sa nekim gorim simptomima. Mi smo bar mogli da okrenemo glavu od televizora kad su nas terali da gledamo prljave hipike kako se bodu u venu.

pomerode-brazil-46_cover Pomerode: Nemački grad usred Brazila VividSydney2017-LightingOfTheSails-AudioCreatures-01_cover Svetlosne instalacije u Sidneju pagecover Napuštena mesta koja nas očaravaju svojom lepotom oliver-curtis-volte-face-92_cover Da li znate gde se oni nalaze? · · · ·