paris-syndrome-by-francois-prost-2_cover
U VAZDUHU · svet

Tijandučeng je sagrađen pre oko 10 godina kao predgrađe grada Hangžou u kineskoj provinciji Žeižang na istoku zemlje. Ono što ga čini specifičnim u odnosu na slična predgrađa namenjena višoj srednjoj klasi je činjenica da je osmišljen da bude svojevrsna kopija Pariza, tako da u njemu možete videti repliku Ajfelove kule, park nalik onom kod Versajske palate i gotovo identičnu arhitekturu rezidencijalnih četvrti.

Iako je u prvih nekoliko godina po izgradnji, ovo mesto okarakterisano kao tipičan kineski grad duhova u kome je svoj dom pronašlo znatno manje ljudi nego što je planirano, po poslednjim informacijama, ukupan broj rezidenata danas iznosi respektabilnih 30.000.

Jedna prognoza kreatora ovog projekta se, međutim, veoma brzo obistinila, a to je da će Tijandučeng postati omiljena destinacija mladenaca koji će želeti da svoje svadbene fotografije naprave pored prelepih kopija pariskih fontana i statua i, naravno, ispred lažne Ajfelove kule.

Francuski fotograf Fransoa Prost je bio fasciniran ovim potezom kineskih vlasti pa je odlučio da poseti Tijandučeng i sam se uveri koje su sličnosti i razlike između pravog i lažnog Pariza. Kada je prikupio dokaze u vidu fotografija, upario ih je sa onim nastalim u prestonici Francuske i objavio u okviru kolekcije Pariski sindrom. U našoj galeriji su dostupne neke fotografije iz nje, dok kompletnu kolekciju možete pogledati OVDE.

Lažni i pravi ParizOtvori galeriju
coverzima U ovom mestu je izmereno neverovatnih -67 stepeni I-made-these-comics-to-compare-Chinese-culture-with-Western-culture-through-everyday-life-5a5865400add2__880 Duhovite ilustracije razlika između kineske i zapadne kulture This-Massive-Game-Of-Thrones-Ice-Palace-In-Finland-Is-An-Epic-Tribute-To-The-Showcover Finci su napravili zaleđeni hotel posvećen seriji „Game of Thrones“ photo-1489275259429-70f6ef5705c1 Turistička agencija traži „profesionalne blejače“ · · ·