coverdef
PULS GRADA · kulinarka

Vreme je slava i – kiselog kupusa! Dobro je znano da je „slava“ versko-običajno-gastronomski fenomen koji postoji jedino kod Srba, a da je kiseli kupus bezuslovni srpski „brend“. Jedno bez drugog teško je zamisliti (naravno, ne računajući „prebranac“).

Prošao je i Sabor Svetog arhangela Mihaila i ostalih nebeskih sila bestelesnih, poznatiji kao Aranđelovdan, a slede nam: Vavedenje Presvete Bogorodice, Prepodobni Alimpije Stolpnik, Sveti apostol Andrej Prvozvani, pa onda Sveti Nikolaj, arhiepiskop mirlikijski Čudotvorac – Nikoljdan, da Božićne praznike i preostale svece i ne pominjem, ionako su tek u sledećoj godini.

Evo nekoliko vegetarijanskih (pravoslavno korektnije rečeno – posnih) recepata sa njegovim veličanstvom – kiselim kupusom.

Sarme s mlevenim orasima i suvim grožđem

Razdvojiti listove kiselog kupusa i blago ih proprati. Na maslinovom ulju propržiti sitno iseckanu veću glavicu crnog luka, dodati na kockice narezanu zelen: šargarepu, celer i paškanat, zatim 150g propranog pirinača, 50g omekšalih sojinih ljuspica, 100g mlevenih oraha, 50g belog suvog grožđa i nekoliko naseckanih komada sušenog paradajza iz ulja. Začiniti punom kašičicom začinskog dodatka jelima, solju, mlevenim biberom, ravnom kašičicom lovorovog praha i prstohvatom listića šafrana. Sve dobro umešati i prodinstati sa čašom belog vina. Uviti sarme, poredjati ih u šerpu, preliti vodom (ili istim belim vinom) da ogreznu, dodati 2-3 lista lovora i kuvati poklopljeno. Kada sarme budu skuvane, po želji mogu se presuti u nauljanu zemljanu ili vatrostalnu posudu, preliti s malo ulja od sušenog paradajza i zapeći u rerni.

Pikantni podvarak

U većem teflonskom “voku” na maslinovom ulju propržiti glavicu crnog luka. Dodati propran kupus ribanac (najpouzdaniji je onaj iz vakumiziranog pakovanja) i: dve kašičice začinskog dodatka jelima, ravnu kašičicu aleve paprike, so po potrebi, šoljicu sušene zeleni, po kašičicu sušenih listova peršuna i celera, pola šoljice sušene naseckane crvene paprike, ravnu kašičicu krupnije mlevenog bibera, nekoliko listića ili ravnu kašičicu praha muskatovog oraha, prstohvat kima, 5-6 izdrobljenih bobica kleke, 2-3 lista lovora, 5-6 naseckanih krupnih suvih šljiva, 2-3 iseckana komada sušenog paradajza iz ulja, kašičicu istog ulja i kašiku kečapa ili soka od paradajza. Naliti vodu ili belo vino da sve ogrezne i dinstati polupokriveno dok tečnost skoro ne ispari. Takodje, po želji, podvarak se može presuti u odgovarajuću posudu i zapeći u rerni, sa narendanim parmezanom odozgo (što je, doduše, blago odstupanje od posne ideje).

Salata od kiselog kupusa, pasulja i krompira

Manju glavicu kiselog kupus preseći na četvrtine, isprati hladnom vodom, iseći na komadiće i usuti u duboku činiju. Crveni pasulj iz konzerve isprati i dodati kupusu. Tri-četiri barena krompira iseći na kockice i ubaciti u činiju. Ubaciti dve skuvane šagarepe isečene na kolutiće. Glavicu crvenog luka iseckati na tanke režnjeve i nasuti preko. Preliti maslinovim uljem, dodati nekoliko kapi jabukovog ili aceto balsamico sirćeta i 100g posnog majoneza. Posoliti, pobiberiti krupno mlevenim biberom, obavezno začiniti ravnom kašičicom kima, sve pažljivo umešati i ostaviti da u frižideru odstoji bar jedan sat. Osim kao salata, uz prepečen hleb može da posluži kao samostalno jelo.

Naravno, slave i kiseli kupus nisu kanonski nerazdvojivi, pa kiseli kupus može da se koristi i troši kad god, sve do ranog proleća. Nije baš preporučljivo da dočeka početak maja.

Pečene masline Pečene masline – idealna užina Bundeva Kako da u Noći veštica pametno žrtvujete bundevu Topla čokolada Jesenji recept: Topla čokolada Kako ispravno iseći tortu Kako da pravilno isečete tortu?