Klackalica
U VAZDUHU · city klackalica

Nije jeres klackati se se i na veliki državni praznik, zar ne? Nije, dakako da nije. Povoda je i u minule dve sedmice bilo, te da ne dužimo…

Pokude:

Kad smo već kod države i državotvoraca (koje i kakve smo, sva je prilika, i zaslužili), nekako u senci isforsirane rasprave o opstanku nacionalnih penzija, ostala je sumanuta i dalekosežno pogubna odluka po kojoj se ukida status ustanova kulture od nacionalnog značaja. Naravno, sve to pod krinkom racionalizacije troškova. Čini se da aktuelna, politički i ideološki, kako sami ističu, raznorodna vrhuška na vlasti deluje nošena, recimo, krilaticom – dunsteri svih fela, ujedinite se! Jer neće ni ovo naše do veka.

Prilično usiljena bila je i polemika na temu da li je nastup Marije Šerifović na pozornici prestoničkog Narodnog pozorišta; šta god mislili o opusu i renomeu madmuazel Šerifović, počudno je da su najviše zgađeni bili upravo oni teatralci koji olako, bez mnogo prenemaganja i vaganja arče reputacije po svakolikim treš-kreacijama, filmskog, TV ili opštetezgraoškog tipa.

Nacionalne su i TV frekvencije, a tamo, gle čuda, i u prethodne dve sedmice svašta nešto zbilja grozomorno. Recimo, TV višeboj u kojem su nazovi-mišljenja i nazovi-stavove ukrstili vazda neshvaćeno-uskraćeno-povređeno-progonjeni premijer, Jelena Karleuša, kao ikonična pojava nečega već, i Nada Macura, vele, lekarka i ovisnica o nerezonskim paradiranjima po medijima u svakoj mogućoj prilici. Pod izgovorom slobode govora nanovo smo dobili TV  mučionicu u odnosu na čiji sadržaj i čije učesnike nimalo nije teško osećati se superiorno. A u takvoj postavci stvari, kakva ćar od takve spoznaje i tog osećanja?

Pisao nam je i direktor RTS-a, podsećajući nas (mahom kroz davnih dana izlizane floskule i frazetine i brojke kao dokaz samozacrtane teze) šta sve dobijamo za tih 150 dinara TV/RTS harača. Samo, nešto podilazi jeza od pogleda na njegove ilustracije vajnog sadržaja koji nam nude i spremaju, a tu je i pitanje ko nam (imajući u vidu i dalje aktuelno iskustvo) garantuje da pod potenciranom minutažom izrađenog sadržaja nećemo dobiti još nebuloza, tričarija i poniženja? Jer, očigledno je da, recimo, ona zaludna baba još nije počešljala svoje.

Pohvale:

Kao što je red kada je klackanje u pitanju, eto, prethodnih dana stvorili su se uslovi i za bezrezervnu pohvalu na račun istog tog RTS-a! Naime, ova kuća je najavila da će uskoro krenuti sa emitovanjem ostvarenja iz fundusa pogubljenog Avala Filma. Sjajna vest, nema šta, ima tu dovoljno bisera za probrati, a ponovo se pokazalo da je Filmski program RTS-a par godina unazad najbolji deo te kuće koji redovno zaslužuje najgrlatije pohvale.

Dok još možete (otvorena će biti do kraja februara), pohitajte u Muzej istorije Jugoslavije na izložbu ruske avangarde. Sve i da niste verzirani poznavalac likovnih i primenjenih umetnosti, ova izložba je kruna trenutne izložbene ponude Beograda, a na njoj prikazano uveriće vas, možda, i da je rusofilija (makar samo na nivou instinkta) sasvim prirodan rezon, dok rusofobija može katkad da bude i pokazatelj krajnje kratke pameti.

Ljubiteljima tzv. brze proze, proze koja mahom prikazuje skitnje zanimljivih zgubidana i osobenjaka, preporučujemo kraći roman Do Budimpešte i nazad (preveo Marko Čudić, objavila kuća Rende) Arpada Nađa Abonjija. Na oko 150 stranica teksta autor prikazuje staze i bogaze kojima se kreće glavni junak, Mađar iz Vojvodine, koji se od mobilizacije tokom ratnih nam devedesetih, obreo u Budimpešti, ne baš naklonjenoj dođošima, a ipak sunarodnicima. Ovaj roman je čist zicer za poštovaoce proze koja se na ovovekovni i komunikativan način bavi identitetskim pitanjima, kao jednim od najpodatnijih književnih motiva danas.

Neka nedavni izvanredan nastup Kralja Čačka u beogradskom Rexu posluži kao podsećanje na nemale potencijale i rastući značaj ovog autora na kakovoj-takvoj R’n’R sceni Srbije danas. Ovo podsećanje je tim pre opravdano, jer je taj koncert pokazao/dokazao da je Kralj Čačka u potpunosti spreman za radikalnije i vidljivije, izrazimo se po uelbekovski, proširenje područja borbe.

Državljanstvo Klackalica 07: Sezona poklanjanja srpskog pasoša se nastavlja City Klackalica Klackalica 06: Ko ne sluša pesmu, slušaće Sigala Stiven Sigal Klackalica 05: Zašto Stiven Sigal nije dobio Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke i druge priče Maja Gojković Klackalica 04: O zvaničnoj poseti Iranu i stvarima koje ćemo pamtiti · ·