Palata Albanija u bojama Rumunije, foto:alo.rs
U VAZDUHU · city klackalica

Okrepljeni nakon skromne proslave jubilarne desete, spremni smo za jedanaestu City Magazine Klackalicu. Naravno, ista meta, isto odstojanje uz desetak potpuno novih povoda za čvrge i aplauze.

Čvrge

Sve i da u cilju ničim izazvane dobronamernosti namerno zažmurimo pred lako upadljivim Je suis… pandemijama po društvenim mrežama, kojima se samo banaliuzuje užas i minimalizuje individualizam i pravo na njega, ne možemo a da prvu pokudu ne uputimo na račun briljantnih umova koji su zarad brzpotezne solidarnosti sa Belgijom Palatu Albanija privremeno zaodenuli u boje nimalo koloristički, a ni geografski bliske Republike Rumunije. Naprosto, ponovo se pokazala istinitost one stare koja veli da su neki kadri da pokvare i kliker.

Krenula je nova sezona šou-emisije Tvoje lice zvuči poznato i, gle čuda, nanovo ključni mamac za gledateljstvo predstavlja transrodno preoblačenje. Vrhunac domišljatosti ponovo biva pojava mahom gabaritnih muškaraca u ženskoj odeždi. Produkcijski zahvat kome legitimitet niko ne može osporiti, ali ostaje gorak ukus u ustima kad se prisetimo da nešto nema tih domišljatih kreativaca, odvažnih estradnjaka i ushićenog gledateljstva u većim brojkama kada treba javno podržati one za koje se taj cross-dressing obično vezuje.

Predrag Miki Manojlović, glumac i dramski umetnik čije zasluge i domete teško da iko smislenom i ubedljivom argumentacijom može dovesti u pitanje, u jeku mlitave i prilično depresivne predizborne kampanje dobio je avion sa svojim imenom. Mediji su brzo pojasnili dragovoljnu podršku Manojlovića ovom činu vlastodržačke elite u ipak krajne upitan čas ukazujući da je on viđen za novog ministra kulture u Vladi Srbije. Očito da napredni veruju u onu atavističku odanost magiju broja 3, tako da nam, nakon Branislava Lečića i Vojislava Brajovića i njihovih zanemarljivih i diskutabilnih dometa na tom mestu sleduje još jedan glumac u ulozi ministra kulture. Tek da još jednom potcrtamo sveopšti simulakrum.

Imamo pobednika… Nakon ipak neodmerene i počesto falš ganutosti ovdašnjih selebritija nakon za većinu iznenadne, a svakako prerane smrti glumca Marinka Madžgalja, šnjur po pitanju ekstemističke beslovesne neumerenosti odneo je izvesni fitnes instruktor i YouTube bloger, Nixa Zizu, otpočevši svoj oproštaj od Madžgalja sumanutom poentom da se pokojnik nezdravo hranio i nazdravo živeo! Eto dokaza da osim papira i tastatura sve ali ama baš sve može da istrpi.

Aplauzi:

Naciju je barem na par dana neizmerno zabavio klip iz emisije u kojoj niški socijalista u  emisiji uživo, potpisavši pristupnicu pred kamerama prelazi u stranački tabor naprednjaka. S pravom je ovo izazvalo barem kratkotrajno ushićenje, jer eto neko je jasno i glasno u javnom prostoru u samo nekoliko minuta formalizovao potpunu obesmišljenost ovako shvaćene parlamentarne demokratije.

Knjižarska ponuda bogatija je za jedan izrazito zanimljivo novitet; pred nama je srpski prevod jezovitog romana Mi smo oduvek živele u zamku znamenite Širli Džekson. Širli Džekson će zadugo još ostati upamćena po romanu The Hauinting Of Hill House, ali i Mi smo oduvek živele u zamku (preveo Milan Perić, objavila kuća McMillan, sa sve pogovorom Džojs Kerol Outs) jasno očitava specifičan pripovedački glas u ovoj  sablasnoj i emotivnoj priči o životu dve sestre oprečnih naravi u ruševnom zamku na osami. Naprosto, gotika na papiru teško da je ikada pre ili posle objavljivanja ovog remek-dela žanra dobacivala dalje ili više.

Moramo da vas podsetimo da na vreme nabavite ulaznice za najznačajniji strani koncertni nastup u ovoj polovini godine – 12. aprila stiže nam britanski folk-panker Frank Turner u pratnji svog benda The Sleeping Souls. Aktuelan je Turnerov EP Mittens, ali mi vas u ovaj hitroj prigodi ipak podsećamo na njegovu briljantni novoklasik I Still Believe.  Dakle, Frank Turner 12. aprila u Magacinu Depo.

Navikli ste, kanda, da vam s vremena na vreme ukažemo i na istinske YT bisere; uz ogradu da smo se možda i kasno u hvalospevno kolo udenuli, skrećemo vam posebnu pažnju na zgodne, zabavne a povremeno urnebesno duhovite kratke minjon-klipove Sandre, mlađe glumice i facilatora. Svaka čast za ovako britko i efektno oneobičavanje dobro poznatog. Sandra, hvala ti, i kako vele u Srbiji među šljivama – please, keep up the good work!

Sanja Vučić Klackalica 10: Do Evrosonga i nazad Radoš Bajić Klackalica 09: Ko ne češlja babu, nije Srbin! Klackalica Klackalica #08: Naše malo vama može biti puno! Državljanstvo Klackalica 07: Sezona poklanjanja srpskog pasoša se nastavlja · ·