Lažni Norvežanin
U VAZDUHU · city klackalica

U dvanaestoj turi CM klackanja stižemo pred neizbežnu zamku, neki od pohvaljenih u isti mah mogu biti i pokuđeni. Sve je relativno i samo je pitanje ugla gledanja na stvari. Idemo.

Pokuđeni:

Ljubitelje treša je iskreno oduševila fotografija na (uz sav cinizam i iskustvo) ipak neočekivanu temu – umetnik iz Vladičinog Hana u čast posete premijera istog je oslikao u društvu Svete Petke i graditeljskih poduhvata. Lako ćemo za trešere, oni barem ovde lako nađu izvor na kojom će žeđ da utole, ali šta ćemo sa onima kojima srce ipak ne bije u ritmu ovako (po srpski) prenaglašenog i sirovog treša?

Portal B92 je u poslednjih par godina uveo nove standarde na polju primenjene disleksije, nepostojeće kongruencije i krajnje relaksirano shvaćenog koncepta opšte pismenosti često u sadejstvu sa krajnje upitnom faktografskom ispravnošću, a u isto kolo udenuo se i Blic. Tako je nedavno najtiražniji dnevni list u Srbiji mrtvoozbiljno izvestio o silnim ruskim špijunima-spavačima po Americi, u jednom pasusu sa sve imenima i prezimenom likova prepričavši krunski deo zapleta i dalje aktuelne serije Amerikanci, a predočivši Dženingsove kao stvarne ljude. Uostalom, šta je fikcija nego stvarnost koja možda tek treba da se dogodi?

Ubedljivo najzanimljivija priča koju ovdašnji mediji (kanda u nepostojanju relevantnijih tema) izdašno prate je ona o Lažnom Norvežaninu. Da podsetimo, ispostavilo se da je  jedan od direktora javnog preduzeća Ada Ciganlija, Norvežanin Kristijan Stenbeg, zapravo Jasmin Buhić, rodom iz Mrkonjić Grada, koji je kao mlad prešao u pravoslavlje, postao Božidar, a ubrzo kao jeromonah Arsenije dobio na upravljanje manastir (sve to zahvaljujući, kako navode, bliskosti sa vladikom Kačavendom), u kome su se u to vreme odigravile orgije bez prestanka, da bi potom kulučio u Norveškoj, sarađivao sa albanskom narko-mafijom, te postao student jednog od beogradskih perolakih univeziteta, pa, eto, i finansijski ekspert. Kako je Blic krenuo, lako se može ispostaviti da je Lažni Norvežanin kriv i za, recimo, krajni ishod boja na Kosovu, a malo ko da uvidi istinski filmski potencijal ove pikarske priče o fluidnosti zadatih identiteta. Cccc….

Pohvaljeni:

Prvo pa pohvala na račun RTS-a, doduše, pohvala koja može biti i pokuda. Naime, zatureni negde u dubini dubine šeme drugog programa ove kuće iz potaje mame snimci živih nastupa iz znamenitog Studija 6. Nakon Ane Ćurčin red je došao i na Damira Imamovića, samo kako  to zametiti uz Žiku Šarenicu, A-sada-Radu, Mileta što ide…i svih tih daleko bučnijih zaslužnika?

Koliko danas (s početkom u 19 časova)  u kafani Zlatni bokal u Skadarliji biće održana premijera dugoočekivane i davnih dana najavljivane postavke Teatarmahera, nastale po drami Tomasa Bernharda. Predstavu je režirao Marko Misirača, za dramatizaciju je bio zadužen Ivan Velisavljević, a glavnu ulogu tumači Tihomir Stanić. Sve i da izostane obećani niz gostovanja po kafanama i bircuzima širom Srbije (i valjda regiona), vredi dati šansu ovom eksperimentu, jer kafane su možda i krajnje prikladan scenografski i društveni mikrokontekst za berhardovske mizantropične tirade, a ovo je prilika i da se možda spozna drugačiji Bernhard, drugačiji u odnosu na dominatni pogrešni, a mahom drugosrbijanski doživljaj proze i svetonazora ovog velikog pisca.

Pohitajte ovih dana i bioskope, jer stiže nam istinska poslastica i ekstravaganca kao takva – rusko-američki hiperakcijaš  Hardcore Henry, sav sročen u gejmerskom vlažnom snu – iz tačke gledišta pvog lica, ili, da budemo još precizniji iz perspektive znane kao first person shooter. Za sada ćemo spomenuti još samo ovu triviju – jutro nakon ‘pvog prikazivanja na festivalu u Torontu Hardcore Henry mladog vizionara, reditelja Ilijeje Naišulerara, otkupljen je za distribuciju za iznos od deset milona američkih dolara.

Morali biste i na koncert, kao ipak najpodesniji doživljaj kakvoće zahtevnije muzike. Imamo i konkretan predlog za vas – nastup benda Nežni Dalibor u beogradaskom Domu omladine u petak, 15. aprila (s početkom u 21 čas, a uz gostovanje pančevačkog benda Ivica). A nežnodaliborovci u tu čast sročili su i obnarodovali novi spot, izvanredni klip za pesmu Vikendi:

Palata Albanija u bojama Rumunije, foto:alo.rs Klackalica #11: Je suis… La Romanie Sanja Vučić Klackalica 10: Do Evrosonga i nazad Radoš Bajić Klackalica 09: Ko ne češlja babu, nije Srbin! Klackalica Klackalica #08: Naše malo vama može biti puno!