Usta moja hvalite me
U VAZDUHU · city klackalica

Možda je zbog meteoropatije kao zgodne zanimacije na planetranom nivou, možda je po sredi i običan postizborni mamurluk, ali nešto je nedopustivo tiho na pop-kulturnom i društvenom planu. Što, naravno, ne znači da neće biti materijala za pohvale i pokude u ovom, četrnaestom izdanju CM Klackalice.

Uaaa!

Tek ćemo moći da sagledamo eventualne, a opipljive promene nakon izbora, ali nikad dosadnije predizborne kamopanje, zar ne? Da citiramo Vrelo i njihov hit Povenulo sve, jer slabo je išta štrčalo iz atmosfere opšte letargije i nevoljnosti (uz izuzetak par samoniklih inicijativa samoorganizovanih građana). Povenulo sve, istinskog treša i kempa ni u najbleđim tragovima. Čak su se se i vazduhoplohovi prizemljili i utišali tokom nazovi-kampanje. Nedopustivo mlako.

Kreće i ovogodišnje evrovizijsko nadmetanje u neumerenostima, šarenišu i čemu sve još ne. Biće tu, naravno, opskuranata, diletantata, zauzdane golotinje, susedskih čarki, ideoloških nadgornjavanja najbanalnijig tipa, a srećom nisu ukinuli ono 12-points goes to glasanje. Sve u svemu, sasvim dovoljan povod za još par sesija onoga što preko Atlantika zovu hate-watching. Pitanje šta Justinu Timberlaku ovih dana prolazi kroz glavu kad je pristao da tu TV mamiparu udostoji svoga gostovanja. Da nije i tu povenulo sve?

Pre nekih mesec dana Srđan Đoković, naravno i Novakov i Noletov otac, izrazio je javno bojazan šta će se zbiti sa duševnim stanjem nacije jednoga dana kada njegov sin reši da reket okači o onaj poslovični klin. Preterivanjima skloni jesmo, ali ne baš tako drastičnim da se svi zaodenemo u tešku depresiju i prateću crninu. Ali ne lezi, vraže – ta priča ovih dana dobija nenadani antimizogini obrt – osvanula je ikona na kojoj je Bogorodica prikazana sa licem majke Novaka Đokovića. Jer, kako kaže, autor, ona je heroj jer je rodila i odgajila najboljeg tenisera na svetu.

Bravo!!!

Pomalo u suprotnostima sa očekivanjima i sa minulim iskustvom, odlazak voljene i velike Jadranke Stojaković u medijskom smislu protekao je u savršenom saglasju sa diskretnošću i gospodstvenom nenametljivošću ove najznačajnije kantautorke sa exYu prostora. Stoga, bravo za sve što su pokazali zadivljujući osećaj za meru i takt u slučaju smrti umetnice, uz čije ime su ti atributi nekako neizostavno i prirodno išli.

Pohvala i za Neoštrine, prvi roman inače dramaturškinje Sanje Savić; Neoštrine (objavila mlada kuća Arete) podseća kako bi trebalo da izgleda debitantski roman poetskog kova – tu je puno finog sentimenta, proživljene emotivnosti, brige za stil i izraz, te dovoljno vešto postavljene vizure u potrazi za protivotrovom za neoštrine koje svako od nas pokupi i nesvesno, ali brižno odneguje tokom životnog puta. A tu je i ambiciozna grafička oprema ovog romana, oličena u nevakidašnjim i lako zapamtljivim ulustracijama Jane Vuković.

Mora biti i pohvaljen i skori novitet na bioskopskom repertoaru – Mr. Right – Ubica na belom konju. Prostora je malo, te hajde da hitro pobrojimo sve adute ove vrsne krimi-komedije – vrlo dobar scenario iz pera Maxa Landisa (scenariste Hronika i sina nekadašnjeg maestra Johna), nadahnut humor, odlična saigra i ovde izrazito šarmantnih Anne Kendrick i Sama Rockwella, sjajan ritam, filmično okruženje i toponimi Nju Orleansa, podsećanje na srodne filmove iz VHS ere, te bolno odsustvo ovakvih ostvarenja iz ovdašnje kino-ponude već dugi, dugi niz godina…

Davnih dana smo primetili da su se humor i ona čuvena vrcavost srpskog duha preselili u poluanonimnost i  i dalje nesputanu slobodu interneta, te aplauzi na račun kreatora grupa i događaja kao što su Pravljenje rođendanske čestitke za Relju (ex-Elitni odredi) ili Bajagin vozić za Ginisa (zakazan za 29.07. u okviru Šabačkog letnjeg festivala) po zamisli okupljenih u misiji Bajagini svedoci. Referentno, inteligentno, lekovito zajedljivljivo. I  smisleno. Bravo!!!

Klackalica Klackalica # 13: I falš-pobuna je pobuna… Lažni Norvežanin Klackalica 12: Sve je relativno, pa i „Lažni Norvežanin“! Palata Albanija u bojama Rumunije, foto:alo.rs Klackalica #11: Je suis… La Romanie Sanja Vučić Klackalica 10: Do Evrosonga i nazad ·