lorde
KULTURA · muzika

Žene muzičari – Lorde, Sky Ferreira i bend Haim, definitivno su obeležile muzičku godinu koja se približava kraju. Sve su jedinstvene u svom muzičkom izrazu i pojavi: Lorde je prepametna mlađa sestra tinejdžerka, Sky je zbunjena umetnička duša, a sestre Haim su Powerpuff Girls sa muzičkim instrumentima. Sve su na neki svoj način muzičko otelotvorenje feminizma.

Lorde

Ella Maria Lani Yelich-O’Connor rođena je pre samo sedamnaest godina na Novom Zelandu i kao što možete po prvom prezimenu pogoditi poreklo vuče sa ovih prostora tačnije Dalmacije u kojoj je rođena njena majka. Ona je ove godine objavila album Pure Heroine na kome peva o temama poput dosade u modernom predgrađu, klasnim razlikama (popularna pesma Royals) i ambicijama, a kao ljubitelj hip hopa ume i da repuje kada je potrebno. Starmala, Lorde ima jasne stavove i ne plaši se da ih izrazi, pa je čak i javno napadala neke od trenutno aktuelnih pop zvezda optužujući ih da daju loš primer svojim ponašanjem. Lorde nije tipična tinejdžerka. Od malih nogu čitala je pisce poput Kurta Vonegata, ne toleriše glupost, posebno ne u muzici i smatra i radi na tome da pop muzika može biti i inteligentna i zabavna. Samim tim, njena muzika je pop sa stavom i ozbiljnijim mračnijim prizvukom. Kritičari je obožavaju, a klinci su najzad dobili muzičkog pop idola suprotnog Miley Cyrus i sličnima.

Sky Ferreira

Sky je novajlija samo po tome što je ove godine objavila svoj prvi album Night Time, My Time, ali je ljubiteljima muzike poznata već neko vreme, posebno po uspešnom prošlogodišnjem singlu Everything Is Embarrassing koji je uradila sa producentom Dev Hynesom. Dev se nije pojavio na ovom albumu, ali Sky je i bez njega uspela da snimi odličnih 12 pesama, ali i da mesec dana pred izlazak albuma bude uhapšena. Ona i njen dečko Zachary Cole Smith, pevač grupe DIIV, kod sebe su imali ekstazi i heroin kada ih je policija zaustavila.

Kao da je predvidela ove događaje, Sky na albumu peva o reputaciji, pravoj i pogrešnoj ljubavi. Njena muzika je indi pop, ali sa primesama mračnije elektronike i roka. Sky se pre muzike bavila manekenstvom i iza sebe ima dva, ne posebno zapažena, EP-ja – As If! iz 2011. i Ghost iz 2012. Sve vreme bezuspešno tragajući za svojim muzičkim izrazom, Sky je najzad premašila očekivanja debi albumom. Kao svoje muzičke uzore navodi Madonnu, Britney Spears i Princea i nesumnjivo uživa u svojoj ulozi loše devojke popa.

HAIM

Tri sestre Haim su, kao i Sky, publici poznate od ranije, jer su njihovi singlovi Forever, Don’t Save Me i Falling bili nezaobilazni na svakom muzičkom blogu na koji ste otišli u poslednjih godinu dana. Najzad, krajem septembra je stigao i album Days Are Gone na kome sestre praše svoj indi pop. Alana, Danielle i Este su još kao devojčice sa roditeljima svirale po kući, da bi već u tinejdžerskom dobu postale The Valli Girls koje nisu dugo potrajale jer su bile neiskren produkt muzičke industrije.

Iako je najmlađa Alana napustila fakultet kako bi se posvetila bendu, Este i Danielle su već ostvarile značajne uspehe do svoje globalne popularnosti. Este kao student koji je završio UCLA za samo dve godine i Danielle koja je svirala na turnejama Juliana Casblancasa i Cee-Lo Greena. Haim postoje i stvaraju u takvoj harmoniji kakvu mogu imati samo sestre. Svaka ima svoj instrument, a u pesmama njihovi glasovi koegzistiraju i dopunjuju se i svaka pesma zvuči kao da ne bi mogao niko da je izvede osim tri sestre. Poslednja decenija je proizvela toliko malo ženskih bendova, da bi, sve i da nisu posebno talentovane, sigurno bile ljubimice javnosti.

Kultur Shock Kultur Shock – gypsy punk atrakcija u Beogradu Pixies Pixies u komšiluku ovog leta VVhile Beogradski bend VVhile na evropskoj turneji Pearl Jam Lightning Bolt Muzička recenzija: Pearl Jam – Lightning Bolt ·