cover
NULL · stilistika

Jesen je pravo vreme za mantile. Leti je previše rano za njihovo nošenje, a zimi svakako kasno, te je sada definitivno trenutak da ga, ukoliko već niste, izvadite iz ormana. Ako se dvoumite čime da se ogrnete, mislite se u čemu ćete dobro izgledati, da li ćete biti dovoljno zaštićeni, znajte da je odgovor uvek – mantil. Od klasičnog “trench coata” nema ništa bolje, osim ako ne eksperimentišete i ne nabavite onaj koji ima nešto stilski neobično što će vas posebno izdvojiti.

Trench coat je prvobitno nastao kao deo odeće za vojnike, i datira još iz Prvog svetskog rata. Borba za to koji ga je brend prvi plasirao, Burberry ili Aquascutum, nikada nije ni dovršena ni razjašnjena. Ali, izgleda da pobedu ipak odnosi Thomas Burberry, jer kada je ovaj mantil plasirao na modno tržište neverovatno se proslavio širom sveta, i učinio da on postane esencijalni deo svačije garderobe. Čak je i Romeo Beckham, sin Davida i Victorie, nosio trench coat u jednoj od Burberry kampanja.

Ono što je posebno proslavilo ovaj mantil jeste film Casablanca, i glumci koji su ga nosili – upečatljivi Humphrey Bogart i prelepa Ingrid Bergman. Odlika je stila i samopouzdanja, što je verovatno razlog zbog kojeg je Arthur Conan Doyle u njega obukao Sherlocka Holmesa.

Od trenutka kada je izgubio ratne konotacije, i prestao da se vezuje za patriotizam, trench coat je postao odevni komad za sve. Esencijalno se vezuje za Britaniju, ali je Sedamdesetih godina uzeo maha u Evropi, i posebno u Americi. Uvek koristan i elegantan, pogodan za muškarce i žene, zaokružiće svaku odevnu kombinaciju. Danas se manifestuje u mnogim bojama, dužinama i modelima, što omogućava da se prisvoji novi vid klasike.

Kaki i bež boja, kao i ona nežno siva, prve su koje asociraju na kalsični trench coat. Zato inovatinvni dizajneri zadrže boju, ali se onda poigraju sa modelom koji je podatan za manipulisanje, pa dodavanje karnera, šliceva, kaiševa i različitih kopčanja znatno menja izgled, a opet ostaje veran originalu. Detalji kao što je kapuljača, veliki džepovi i začudna dugmad, dovoljni su da od običnog mantila naprave nešto posebno.

Ako niste ljubitelj svetlih nijansi, crni mantil je takođe dobar izbor, u smislu da ide uz sve, a uz to i figura deluje vitkije. Ako ima veliki pojas, ili par linija u boji, to će razbiti monotoniju. Probajte i da mislite izvan standardnih okvira, pa odaberite materijal poput skaja ili kože.

Pliš, svila i keper netipičan su izbor materijala koji će dobro funkcionisati u bojama, tipa roze. Pruge će biti popularne i ove jeseni, pa trench coat koji na sebi ima njih kao glavni dezen biće apsolutni hit.

Želite da idete korak dalje, onda bi karirani mantil mogao biti za vas, ili onaj u prelepoj golubije plavoj nijansi. Zeleni i beli nisu često viđeni, što je samo po sebi dovoljan motiv da pribavite upravo neki od ova dva. Kakav sve trench coat može da bude videćete u galeriji fotografija koja će vas dodatno motivisati i inspirisati da ga što pre obučete.

Modern CitizenOtvori galeriju
cover Dobar par cipela menja sve cover 5×5 komada nakita idealnih za leto cover Novi načini za nošenje kupaćih kostima cover odeća u duginim bojama Odeća u duginim bojama · · · · ·