Trendovi za uređenje stana u 2016.
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Nova godina je uvela sijaset novina i trendova već na samom početku 2016. pa je tako došao red i na uređenje stana. Za sve one koji ove godine planiraju da ponešto ili mnogo toga promene u svom domu, a ne žele da ostanu verni tradicionalnom ili klasičnom uređenju, novih ideja ima dosta. Neki od predloženih trendova predstavljaju pravu promenu, i sigurni smo da će se mnogima dopasti, a da sumiramo mnoštvo bilo je teško, pa smo odabrali ono ključno, ono što ne košta mnogo, a vizuelno menja atmosferu u životnom prostoru.

Od egzotičnih sitnica do povratka na modu sedamdesetih i zanimljivih foto-tapeta sa motivima džungle, za sve one koji vole putovanja, i želeli bi da svoj dom urede tako da svako može da prepozna njihovu pustolovnu pasiju, i ideja i primera koji vam mogu poslužiti kao inspiracija, ovde je na pretek.

Ključni trendovi za dom 2016:

1. Tema džungle i psihodelične boje

U današnje vreme ima mnogo tapeta koji se veoma razlikuju od nekadašnjeg izbora motiva i dezena. Oni u trendu su mahom na motive džungle i bujne vegetacije, a u slučaju da se plašite kako bi sve to na kraju izgledalo, možete samo jedan kutak ili zid da prilagodite novim trendovima. U fokusu su egzotične palme i bambus.

2. Povratak sedamdesetih

Ako ste voleli modu sedamdesetih, sada je pravi trenutak da joj se svečano vratite. Od vaza i svećnjaka okićenih nojevim perjem do stolica presvučenih plišanim dekoracijama, pustite mašti na volju!

3. Etno poslastice

Etno se često vezuje za boemsku atmosferu, a baš takva je ove godine popularna u uređenju doma, neka vam jastučnice i posteljina budu jarkih boja, cvetnih dezena, a nameštaj oslikajte diskretno. Dodatni, a specifičan efekat postićićete ukoliko u prostorije unesete zanimljive saksijske biljke.

4. Kuhinje u prirodnim bojama

Ljudi najčešće prostorije poput kuhinje ili kupatila boje upadljivim bojama i na taj način postižu upadljivost ovakvih obično klasično uređenih mesta, međutim, saveti dizajnera ove godine idu u pravcu umirujućih nijansi namenjenih baš mestima na kojima pripremate, recimo, hranu. Prirodne i smirujuće boje, pastelne zemljane nijanse su, kažu stručnjaci, idealne za kuhinju!

5. Povratak nameštaju od pletenog ratana

Povratak ratanu ili kakvom drugom prirodnom materijalu od kojeg se mogu isplesti stolice, dvosedi i taburei savršeni su komadi nameštaja i to ne za terase i bašte već za unutrašnjost vašeg doma. Reč je o intenzivnom retro trendu koji će poštovati svi, koji i inače pridaju značaj ovakvim uputima i predlozima. Od ratana potražite ili kakav komad nameštaja ili svetiljke sitnice za dnevnu sobu ili kuhinju.

6. Ukus egzotike

Ove godine uživajte u čarima Brazila, bez obzira hoćete li na put ili ne. Jedan od ključnih trendova u 2016. kaže – brazilska tema koja donosi jarke boje u detaljima, slavi egzotične biljke i životinje, pa i džunglu. Na paleti boja dominiraju narandžasta, ljubičasta i zelena, koje se kombinuju sa materijalima poput bambusa i mekog drveća. Kako je orijentalno takođe imperativ u uređenju stana ove godine, preporučuju se teške zavese od svile, ukrasne šolje inspirisane Indijom i slično…

7. Crno-beli detalji

Svetski modni dizajneri ističu značaj i lepotu sitnih crno-belih detalja u uređenju doma ove godine, tvrdeći da će moguće drugi trendovi već naredne godine biti nepopularni, ali ne i oni koje čak i porodica Beckham ima u svojoj kući!

8. Stare stvari postaju nove

Ponovo koristite neke stare komade nameštaja, koje ste pronašli u podrumu, nosili na popravku, lakirali prefarbali, i sada su ponovo tu, sa vama. Odlična ideja koju bi ove godine trebalo da sprovodite češće, ako vas brinu trendovi i moda, a u slučaju da imate priliku da kupujete ručni rad određenog umetnika, ne bi trebalo da žalite ako takav komad plaćate i malo skuplje – vredi!

9. Mornarski motivi

Ove godine su turistički motivi vrlo popuarni, počevši od garderobe pa sve do uređenja stana, sve bi trebalo da pokaže koliko ste veliki putnik, što dalje to bolje. U slučaju da volite more i okeane, opskrbite se sitnicama koje će u vašem životnom prostoru to i potvrditi.

10. Tipografija

Tipografija će ove godine krasiti naš nameštaj i zidove – zapravo se savetuje da parole, slova, zanimljive fontove i čitave citate iz knjiga iskoristite kao direktnu inspiraciju za uređenje vašeg stana.

Podvodni soliter Podvodni soliteri Aequorea – da li ćemo živeti pod vodom? "Seti se smrti" ali i umetnosti! Bonsai lobanje – mrtvi su oživeli Futuristička kuća Christiana Ronalda Kako živi Cristiano Ronaldo u kući vrednoj 6,5 miliona evra Crkva pretvorena u skejt park Crkva stara 100 godina pretvorena je u skejt park · · · · · ·