Ivana Lukić "Ne pitaj me kako sam"
KULTURA · knjige

Žiri u sastavu Jasna Vlajić Popović (predsednik), Slobodan Giša Bogunović, Predrag J. Marković, Nebojša Bradić i Petar Milatović odluku je doneo većinom glasova.

U obrazloženju odluke žirija, pored ostalog, piše: „Knjiga Ivane Lukić satkana je od snažnih, strasnih i burnih emocija koje zbunjeni razum adolescenta pokušava da ukroti. Taj glas dolazi iz niza anonimnosti ispovednih Ja. I to čini na jedan neuobičajen, originalan način, jezikom koji je, poput same adolescencije, poseban i neponovljiv – britak, a nadasve zanimljiv i lep. To je poezija više nego proza, a nije ni poezija ni proza. Više je od toga, jer je spoj nespojivog. U slučaju Ivane Lukić – uspešan.“

Na 37. konkurs stigla su 74 naslova, a nagrada će biti svečano uručena u ponedeljak, 25. januara 2016, u 12 časova, u svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

Ivana Lukić radi kao školski psiholog i profesorka u XIV beogradskoj gimnaziji. Koncipira i vodi kreativno-psihološke radionice, a takođe je i edukatorka i organizatorka mnogih dečjih kampova.

Njena prethodna knjiga Igra odrastanja dobila je Nagradu NEVEN za najbolje delo iz oblasti popularne nauke za 2014.

Ninova nagrada “Islednik” Dragana Velikića – dobitnik Ninove nagrade za 2015. godinu Klaudio Magris Italijanski pisac Klaudio Magris u Beogradu Bekim Sejranović Bekim Sejranović u Beogradu! Dobra godina za knjige Retrospektiva iz knjižare: Dobra godina za knjige