neverovatna-prica
KULTURA · knjige

„Čitav je svet pun čudesa, ali smo mi navikli na njih, pa ih nazivamo svakodnevnim stvarima“ – Hans Kristijan Andersen

Bajke čuvenog danskog pisca Hansa Kristijana Andersena obeležile su detinjstvo mladih čitalaca širom sveta. Neobični svetovi i junaci koje još kao deca upoznamo kroz priče ostavljaju poseban trag u našem odrastanju, a svaka nova knjiga koju pročitamo jedno je novo putovanje. Povod za putovanje u savremenu dansku književnost za decu jeste nova knjiga Kreativnog centra „Neverovatna priča o džinovskoj krušci“, koju je napisao i ilustrovao Jakob Martin Strid, višestruko nagrađivani danski pisac i ilustrator.

Ova maštovita i zabavna knjiga čitaoce vodi na čudesnu avanturu i upoznaje ih sa simpatičnim stanovnicima Suncograda, divnog grada kraj mora. Mačak Mičo i slon Sebastijan, glavni junaci knjige, najviše vole da provode dane čitajući novine i pecajući. Život je tako tekao svojim mirnim tokom sve dok u luci nisu upecali bocu s pismom upućenim baš njima. Osim pisma, u boci se nalazilo i maleno seme. Trebalo ga je posaditi… Taj događaj je pokrenuo mnoga pitanja i glavne junake poveo u uzbudljivu pustolovinu u kojoj im je kao prevozno sredstvo poslužila misteriozna džinovska kruška.

Pored veoma zanimljivog teksta, čitaoci svih uzrasta neće ostati ravnodušni prema fenomenalnim ilustracijama s mnoštvom detalja, koje prenose atmosferu života u Suncogradu i prate hrabre junake u njihovoj potrazi za Tajanstvenim ostrvom.

Izdavanje ove luksuzno opremljene knjige finansijski su podržale Ambasada Kraljevine Danske u Beogradu i Danska fondacija za umetnost. Na osnovu knjige snimljen je istoimeni animirani film, premijerno prikazan u Danskoj 2017. godine, a u Srbiji ove godine na FEST-u.

classic-books4 Urnebesne verzije književnih klasika getty_655998316_2000149920009280207_354374 Zašto treba da čitamo knjige svakog dana 1526498272-1526498272_goodreads_misc Bil Gejts preporučuje 5 knjiga za čitanje tokom leta Dejvid Homel Dejvid Homel u Beogradu: Susret i razgovor sa čitaocima · ·