Čuvena knjižara u glavnom gradu Argentine
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Za one koji cene dobru knjigu, kojima užitak nije da knjige kupuju preko interneta, još manje da ih čitaju bez mogućnosti da osete miris stranica, da među prstima odvajaju slepljene papire ili da brižljivo obilaze stare antikvarnice u nadi da će pronaći svoju omiljenu knjigu u prvom štampanom izdanju, ovaj tekst je samo za njih…

Mesta širom sveta na kojima možete da pronađete sve što vam je potrebno – dobru knjigu, ljude sa kojima imate o čemu da razgovarate, ugodno i tiho mesto koje omogućava da se u potpunosti prepustite čitalačkoj strasti, ovo su knjižare koje postoje zato što njihovi vlasnici znaju koliko je knjiga važna za čovekovo mentalno zdravlje. Onima koji ne čitaju nije potrebno objašnjavati koliko propuštaju, verovatno je da vas neće ili ne mogu razumeti – ne trošite vreme i reči, ima boljih načina da se oni utroše – pišite ili čitajte.

City Lights, San Francisko

Osnivač je pesnik Lawrence Ferlinghetti, tako da ne čudi što je čitav drugi sprat posvećen poeziji. Stolice pokraj prirodnog svetla omogućavaju uživanje pre nego što odlučite šta ćete kupiti.

Word on the Water, London

Knjižara na otvorenom, tačnije na brodiću. Kada je vreme lepo možete da uživate listate izdanja, popijete piće, uživate u živoj muzici ili mazite vlasnikovu mačku koja se svakodnevno šetka pored i oko knjiga.

Boekhandel Dominicanen, Mastriht, Holandija

Mešavina gotike i moderne arhitekture, u nekadašnjoj crkvi staroj 700 godina koja je pretvorena u knjižaru. Pomislite samo kako čitate Edgara Alana Poa okruženi dahom blage jeze i velikog broja knjiga – ovo će razumeti samo najveći sladokusci horor priča!

The Livraria Cultura, Sao Paulo, Brazil

Ovo je najveća knjižara u Brazilu koja u svom sklopu ima i ogroman park zabave za decu. Nešto između igraonice za najmlađe i odlična ponuda književnih poslastica za odrasle – odličan spoj.

Libreria Acqua Alta, Venecija

Ovako karakterističnu i prepoznatljivu knjižaru verovatno nikada nećete zaboraviti. Kao i većina stvari u Veneciji, i ona je prekrivena asocijacijama na kanal – knjige su smeštene po gondolama i čamčićima koji su istina na suvom, ali pružaju pogled na nezaboravan enterijer.

Librería El Ateneo, Buenos Ajres

U nekadašnjoj čuvenoj zgradi pozorišta napravljena je knjižara koja još uvek čuva ostatke na bogato uređena davna vremena – oslikane tavanice, teške crvene zavese, skulpture i ornamenti. U knjižari se može čuti živa muzika lokalnih pijanista, idealan akustični ugođaj za one koji vole čitanje i knjige.

Brattle Book Shop, Boston, SAD

Ova knjižara postoji od 1825. i predstavlja jednu od najcenjenijih knjižara-antikvarnica za one koji znaju značaj retkih knjiga, prvih izdanja, jedinstvenih prevoda i slične tematike.

Librairie Ptyx, Brisel

Svedeno ali sa ukusom uređeno. Zapravo ova knjižara pokazuje kako se sa malo dekora može postići najbolji mogući efekat – zidovi su prekriveni policama, a oni koji to nisu oblepljeni su omažima slavnim piscima i spisateljicama. Jedinstveni doživljaj će vas pratiti od ulaza i spoljašnjih zidova do svake prostorije unutar same knjižare.

melides_designrulz-00221 Arhitektura za ljude koji vole da žive sami Ikea i novi nameštaj Ikea: Nameštaj koji puni bateriju telefona Neverovatne ideje za uređenje stana Sjajne ideje za uređenje životnog prostora Autobuska stajališta u SSSR-u Hramovi pored puta – neobična autobuska stajališta iz bivše SSSR