rock-hall-class
KULTURA · muzika

Petnaest legendarnih izvođača popularne muzike imaju šansu da ove godine uđu u Rokenrol kuću slavnih. Među nominovanim muzičarima se nalaze Radiohead, Def Leppard, Stevie Nicks, Rage Against the Machine, the Cure, Devo, Janet Jackson, Kraftwerk, LL Cool J, Roxy Music, Todd Rundgren, John Prine, MC5, Rufus i Chaka Khan i grupa the Zombies.

Glasanje će se obaviti u decembru, dok će pobednici zvanično biti uvršteni u panteon velikana rokenrola na ceremoniji u Njujorku 29. marta naredne godine.

Više od 1.000 izvođača, novinara i članova muzičke industrije odlučuju o sudbini nominovanih, a svoj glas mogu da daju i svi posetioci sajta Rokenrol kuće slavnih. Kriterijum za ulazak u krug nominovanih je da dati izvođači imaju bar jednu pesmu ili album objavljen pre 1993. godine.

Mnogi od pobrojanih muzičara su već imali šansu da se nađu u ovoj slavnoj instituciji. Nemački pioniri elektronske muzike Kraftwerk i američki reper LL Cool J su peti put nominovani. Grupa the Zombies je imala čast da se četiri puta takmiči za ulazak u Rokenrol kuću slavnih, Janet Jackson i Rufus i Chaka Khan tri puta, dok je ovo drugo pojavljivanje bendova Radiohead, Rage Against the Machine i the Cure na listi nominovanih.

Kao što se i moglo očekivati, mnogi pasionirani fanovi popularne muzike nisu zadovoljni spiskom nominovanih izvođača. Oni se pitaju zašto na listi nema bendova kao što su Soundgarden, Nine Inch Nails, Judas Priest ili Iron Maiden. Sigurni smo da postoje još mnogi vredni muzičari koji takođe zaslužuju da se nađu u Rokenrol kući slavnih, ali podsećamo vas, godišnje se bira svega pet do sedam izvođača pa je nemoguće da svi odjednom budu uvršteni.


Scharoun-Ensemble_50Bemus Šarun ansambl na 50. BEMUS-u 4-prsta-kolja Muzička recenzija: Kolja „4 prsta“ (Long Play) Jethro_Tull Jethro Tull: Rok veterani nastupaju u Sava Centru 5300 Šarl Aznavur (1924-2018): 5 pesama za pamćenje · ·