Rubber Duck u Sidneju
KULTURA · art

Pre nekoliko dana svima je razjašnjena misterija „naduvanog zeke“. U pitanju je Riki, džinovski zec koji se pojavio na Trgu Nikole Pašića, kako bi najavio predstojeći festival MAD in Belgrade. Ova skulptura, visoka 14 metara, delo je poznatog holandskog umetnika Florentijna Hofmana i predstavlja samo delić portfolija navedenog Holanđanina.

Humor, senzacija i maksimalni uticaj – to su Hofmanove vodilje. Njegove skulpture su ogromne i stvorene su da ostave utisak na svakoga ko ih vidi. Inspiracija za ova umetnička dela često potiču iz predmeta koje viđamo svaki dan, i najčešće su to već gotovi proizvodi koji su svojom formom dovoljno interesantni da bi jedna skulptura bila oblikovana prema njima.

Jedna od najpoznatijih Hofmanovih skulptura jeste Rubber Duck – gumena patkica na naduvavanje koja je deo detinjstva i uspomena gotovo svakog deteta na svetu. Ova impresivna patkica velikih razmera proputovala je svet, pojavivši se u brojnim gradovima – od Ouklanda, preko Sao Paula, pa sve do Osake, svaki put različitih dimenzija.

Takođe, još jedno od poznatijih Hofmanovih ostvarenja je i Fat Monkey – debeli majmunčić, dug 15 metara, napravljen od 10.000 popularnih brazilskih japanki, u jarkim bojama.

Osim gigantskih skulptura, ovaj umetnik učestvorao je u realizaciji brojnih projekata, poput letenja ogromnim cepelinom 2008. godine, za Zirkus Zeppelin, povodom otvaranja novog autoputa. Florentijn je odabrao 470 ljudi koji će leteti sa njim, kako bi im pružio priliku da vide svoje okruženje iz jednog drugačijeg ugla.

Iako umetnici često ne pridaju značaj reakcijama prolaznika, za Hofmana je publika esencijalni deo njegovih radova:

„Moje skulpture izazvaće pometnju i zaprepašćenje, ali će i staviti osmeh na vaše lice. One pružaju ljudima predah od svakodnevne rutine. Prolaznici zastaju ispred njih i ulaze u konverzaciju sa ostalim posmatračima. Dolazi do ponovnog povezivanja ljudi. To je efekat mojih skulptura u javnom prostoru“ – kaže Florentijn Hofman.

Susret sa nekom od Hofmanovih neverovatnih skulptura je dovoljan razlog da zastanemo na trenutak i zaista pogledamo u ono što stoji ispred nas. Beograđanima je to zeka Riki, sa kojim ćemo se družiti naredne tri nedelje, pa ukoliko niste imali priliku da ga vidite (ili se slikate pored njega) prošetajte do Trga Nikole Pašića i uživajte u ovom nesvakidašnjem umetničkom delu bar na nekoliko trenutaka.

Ana Adamović Izložba Ane Adamović: Dva hora Gigantski točak za hrčka kao mesto za život i umetnička instalacija Ogromni točak za hrčka kao mesto za život i umetnička instalacija Jon Rafman - Georgia O'Keefe predsoblje Prostorije „umotane“ u poznate modernističke slike Chaim Machley Novi geometrijski stil tetovaža