oscar-2103653_960_720_cover
KULTURA · film/TV

Učili su da nas da ne treba trčati pred rudu, podsećali na onog jednog što je žurio pa vrat polomio ali, s druge strane, možda ipak i nije prerano za pregled ozbiljnih pretedenata na oskarovske nominacije i odličja u ovoj prilično uravnoteženoj godini bez izrazitih favorita u pomenutoj trci.

Najbolji film

Glavni takmaci: The Shape of Water, Dunkirk, Call Me By My Name, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, Detroit, Downsizing, Logan, The Big Sick, Phantom Thread, Mudbound, The Post, The Florida Project, Wonder Woman, The Meyerowitz Stories – New and Selected

Ako bude pravde i pameti: Prateći smernicu iz ovog podnaslova, nagradi bi iz navedene skupine mogli da se nadaju mnogi, a ponajpre Pol Tomas Anderson za Phantom Thread, Aleksander Pejn za Downsizing, Martin Mekdona za Three Billboards… ili Noa Baumbah za The Meyerowitz Stories

Ali: Christopher Nolan se dobro drži sa svojim militarističkim fensi-spektaklom Dunkirk, dok Baumbahu na putu stoji činjenica da Američka filmska akademija i dalje nije donela čvrst stav prema filmskim radovima iz kuhinje Netflixa, producenta tog filma. Pejnu šanse može da umanji komični okvir njegog filma Downsizing. Razloga za optimizam svakako ima i Gijermo del Toro za svoj remiks Ameli Pulen, film The Shape of Things.

Najbolji reditelj

Glavni takmaci: Gijermo del Toro, Luka Gvadanjino, Džejms Menglod, Di Riz, Ketrin Bigalou, Pol Tomas Anderson, Kristofer Nolan, Aleksander Pejn, Džo Rajt, Lin Remzi, Džordan Pil, Majkl Šovolter, Šon Bejker…

Ako bude pravde i pameti: Šon Bejker za film The Florida Project o životu na ubogim obodima zabavnog parka Diznilend na Floridi – o Bejkera se Akademija već ogrešila, u slučaju famoznih Mandarina pre nekoliko leta. Naravno, dostojanstven izbor bi bio i Pol Tomas Anderson, kao i Baumbah i Pejn, a pravično bi bilo nagradom ovenčati i Džejmsa Mangolda za izvrsnu režiju izvanrednog Logana.

Ali: Tu je ipak Nolan koji Oskara vreba već bezmalo dve decenije, a iznenađenje bi mogao da bude Džordan Pil za svoje zbunjuće prehvaljeni Get Out. Del Toro, naravno, ni ovde nije bez ozbilljnih šansi.

Najbolji glumac

Glavni takmaci: Džejms Franko, Geri Oldmen, Denzel Vošington, Kristijan Bejl, Ben Stiler, Denijel Dej Luis, Džon Bojega, Danijel Kaluja, Hju Džekmen, Arni Hamer…

Ako bude pravde i pameti: Nije to oskarovski materijal, ali Hju Džekmen, prvenstveeno za Logan-a, a možda i za The Greatest Shownman-a (Akademija kad se zapeva i zaigra, a srećom, Džekmen je (i) tome izrazito vičan). Svakako i Denzel Vošington, ovog puta za ulogu u istinski primamljivoj retro-misteriji, Roman J. Isael, Esq. u režiji sve boljeg i boljeg Dena Gilroja.

Ali: Denijel Dej Luis se, navodno, oprašta od filmske glume ulogom u filmu Phantom Thread. Tu je Geri Oldmen u ulozi Čerčila (Darkest Hour), Kristijan Bejl u uniformi iz Američkog građanskog rata (u filmu Hostiles), te neumorni i neselektivni Džejms Franko u, kako kažu, ulozi života u ostvarenju The Disaster Artist.

Najbolja glumica

Glavne takmakinje: Sali Hokins, Margot Robi, Ema Stoun, Frensis Makdormand, Džudi Denč, Glen Klouz, Sarša Ronan, Kejt Vinslet…

Ako bude bilo pravde i pameti: Ovo je već dosta lakše – Frensis Mekdormand za još jednu bravuroznost, sada u filmu Three Billbords Outside Ebbing, Missouri, a mogu i Seli Hokins za kreaciju u Del Toreovom The Shape of Water ili Margot Robi u mrtvoozbiljnom biopiku o nesrećnoj klizačici Tanji Harding, filmu I, Tonya.

Ali: Glen Klouz je uvek ozbiljna favoritkinja (sada s ostvarenjem The Wife), a ne zaboravimo i Džudi Denč u još jednoj varijaciji na teme monarhističkog šika (u filmu Viktorija i Abdul reditelja Stivena Frirsa). Denčovoj su poslednjih sedmica šanse u opadanju zbog ambivalentnog držanja u aferi seksualnog uznemiravanja u višedecenijskom izvođenju producenta Harvija Vajnstina.

Najbolja sporedna muška uloga

Glavni takmaci: Vudi Harelson, Rej Romano, Viljem Defo, Adam Sandler, Patrik Stjuart, Tom Hardi, Džon Hart, Sterling K. Braun, Idriz Elba, Oskar Ajzak, Kristof Volc, Ben Mendelson, Garet Hedland…

Ako bude pravde i pameti: Jedini pravično-mudar izbor ovde je Vudi Harelson, koji je ove godine nanizao četiri sjajne uloge – epizode u Planeta majmuna: Rat i u The Glass Casstle, te glavne u Three Billboards… i LBJ. Ne bi bila omaška da nagradu ponese Rej Romano za odlično postignuće u dramediji The Big Sick. Podvig bi mogao da načini Adam Sendler (The Meyerowitz Stories) ako mu Akademija ipak „oprosti njegovu ružnu (filmsku) prošlost“. Gle čuda, mi bismo najviše voleli da bude već Oskarom nagrađivani Kristof Valz za ulogu srpskog plejboja Dušana u ostvarenju Downsizing.

Ali: Akademija bi mogla i ovog puta da posegne za presedanima pa da nagradi, recimo, pokojnog Džona Harta za pokazano u biopiku Darkest Hour. Ili da izdvoji Toma Hardija za glumljeno (mahom pod kacigom) u Nolanovom Dunkirk-u.

Najbolja sporedna glumica

Glavne takmakinje: Kristin Skot Tomas, Margot Robi, Meri Dž. Blajdž, Keti Morijarti, Holi Hanter, Džulijan Mur, Mišel Vilijams…

Ako bude pravde i pameti: Ako ćemo ovu mustru da pratimo, postoje samo dva moguća izbora – Holi Hanter za bravuru u The Big Sick ili povratnica Keti Morijarti za genijalnu epizodu u Patti Cake$.

Ali: Ova kategorija, kako je to dobro i dugo već poznato, ume da bude moneta za raskusurivanje s glumcima afroameričke provinijencije, otud i Meri Dž. Blajdž za ulogu u filmu Mudbound. A mimo toga, tu su nanovo i iskusne oskarovske abonentkinje Džulijan Mur (Wonderstruck) i Kristin Skot Tomas (Darkest Hour).

Najbolji animirani

Glavni takmaci: The LEGO Batman Movie, The Breadwinner, Coco, The BabyBoss, Mary and The Witch’s Flower, Big Bad Fox and Other Tales…

Ako bude pravde i pameti: Uf, ovo je možda i prelako – jedina moguća baš baš pravična opcija jeste sjajni The LEGO Batman Movie. I to ne samo stoga što su se oskarovski vajni i bajni stručnjaci silno ogrešili ne nagradivši maestralnog prethodnika u ovom divnom serijalu – početni The LEGO Movie.

Ali: Ovde iza ugla ume da vreba egzotika; otud bez šanse nisu ni The Breadwinner na avganistanske teme niti francusko-belgijski Big Bad Fox and The Other Tales ili Jonebajašijev Mary and The Witch’s Flower.

Najbolji film s neengleskog govornog područja

Glavni takmaci: The Square, In The Fade, BPM – Beats Per Minute, On Body and Soul, Loveless, Foxrot, A Fantastic Woman

Ako bude pravde i pameti: Dobro upućeni izvori tvrde da u ovom odeljku ubedljivo najbolje stoji Ostlundov The Square. Ovaj reditelj se odlično pokazao s prethodnim filmom, sada već voljenim i čuvenim Turistom. Uvek nezgodan takmac je pouzdano odlični Zvjagincev (ove godine sa filmom Loveless), a dobre šanse daju se francuskom epiku o epidemiji SIDE u Francuskoj – filmu BPM.

Ali: Lako može biti da je reč o zaista vrsnom filmu, ali politička korektnost mogla bi da ka vrhu ove izvanredne liste ozbiljnih favorita pogura i čileanskog kandidata, film A Fantastic Woman, koji donosi povest o transrodnoj ženi. Nažalost, naš Rekvijem za gospođu J. ipak nije uspeo da se probije na zvanični uži spisak.

patuljcicover Premijera domaće komedije „Patuljci s naslovnih strana“ u Sava Centru landscape-1515081449-1 Kultni glumci čije karijere propadaju 1229242cover 5 dokumentaraca o vašim omiljenim piscima Naslovna fotografija - detalj postera serije "Hard Sun" (izvor engadget.com) Fantastika na malim ekranima: 6 serija koje ćemo uskoro gledati · · ·