p06rs9jh
KULTURA · muzika

Verovatno postoji bezbroj pesama koje u nazivu imaju nečije ime, koje se može odnositi na poznate ili pak izmišljene ličnosti. Ima i onih koje su inspirisane pravim, ali sasvim običnim osobama koje nisu poznate nikome osim autoru takve pesme.

Sva umetnička dela koja iza sebe imaju istinitu priču ili su makar inspirisana njom uvek izazivaju interesovanje i oduševljenje kod ljudi. Pesme koje su nazvane po nekome nisu izuzetak i zato se nadamo da će vam biti zanimljivo da saznate ko je inspirisao ove poznate numere.

Doli PartonJolene (1973)

Naziv pesme došao je od imena jedne osmogodišnje devojčice iz publike koja je samo želela da uzme autogram od Doli Parton tokom jednog nastupa. Međutim, sama pesma nije o njoj, već o jednoj ženi koja je poklanjala previše pažnje mužu Doli Parton. U pitanju je šalterska službenica u banci i nije poznato da li se ona zove isto.

The SmithsFrankly, Mr Shankly (1986)

Neobične reči i uvrede na račun izvesnog gospodina Šenklija predstavljale su način Morisija da se suprotstavi glavnoj osobi izdavačke kuće sa kojom je bend imao ugovor u to vreme. Nisu želeli više da sarađuju sa njima, konkretno sa Džefom Trevisom, što su izrazili na umetnički način u ovoj pomalo smešnoj pesmi.

The KnackMy Sharona (1979)

Pesma je posvećena 17-godišnjoj devojčici koju je pevač upoznao kada je imao 25 godina i odmah se zaljubio. Nakon nekog vremena, njih dvoje su se čak i verili, ali je veza na kraju ipak propala, za razliku od hit pesme.

Mark Ronson i Ejmi VajnhausValerie (2007)

Iako je ovo najpoznatija verzija, u pitanju je obrada pesme benda The Zutons iz 2006. godine. Posvećena je prijateljici koju je član tog benda upoznao u Americi i koja je uhvaćena kako vozi pijana. To je neka vrsta muzičke razglednice, koja je više napravljena kao melodična pesma nego kao prava poruka baš njoj.

Dženis DžoplinMe and Bobby McGee (1971)

Pesma je poznata kao hit koji je izašao nakon smrti Dženis Džoplin, ali je nije ona napisala već su to učinili Kris Kristoferson i Fred Foster. Prava Bobi je žensko, bila je sekretarica jednom Fosterovom prijatelju kada je on predložio Kristofersonu da napiše pesmu o njoj. Dženis Džoplin ju je proslavila, a mnogi su kasnije napravili svoje obrade ove pesme.

Elton DžonDaniel (1973)

Ovo je jedna od pesama Eltona Džona sa najviše pogrešnih tumačenja, a moguće je da je to zbog toga što je izbacio poslednji stih kako bi je skratio. Inspirisana je člankom iz novina o čoveku koji se vratio iz rata u Vijetnamu i posvećena svim veteranima koji su samo želeli da se vrate svom običnom životu.

Leonard KoenSuzanne (1967)

Koen je pesmu posvetio supruzi jednog vajara u koju su svi muškarci bili zaljubljeni. On je bio Koenov prijatelj i jednom prilikom ga je naslovna Suzan pozvala da svrati do nje, ali je veliki kantautor dodirnuo njeno savršeno telo samo umom i tako je nastala pesma o njenoj lepoti.


cover MOTION: Muzičko-scenski performans Katarine Ranković Bunt i E-Play Osvojite karte za koncert benda E-Play GREEN LOVE FULL RES_110317_127 Tehno spektakl sezone 30. novembra na Spensu! Zadužbina Ilije M. Kolarca Slušajte Kolarac na YouTube-u · · ·