the_revenant_trailer_alexa_65_footage
KULTURA · film/TV

Oskarska groznica je počela! Nominacije su objavljene i sada je vreme kada se otvaraju kladionice i profesionalni i amaterski prognozeri tipuju na svoje favorite.

Da li već dodeljeni Zlatni globusi pružaju neki uvid u ono što možemo da očekujemo? Pa ako se osvrnemo na ranije godine, pobednici ovih dveju filmskih manifestacija neretko nisu isti. Jedno je sigurno, konkurencija je velika i osim u par slučajeva teško je odrediti pravog favorita. Ipak, mi smo baš pokušali nešto tako u ovom tekstu o najvećim favoritima za Oskara u pet najznačajnijih kategorija.

Najbolji film

Favorit: Spotlight

Film o novinarskoj istrazi slučajeva seksualnog zlostavljanja u kojima su učestvovali katolički sveštenici u okolini Bostona, za sada je najbolje ocenjeno filmsko ostvarenje godine, koje se već našlo na vrhu lista najboljih filmova godine velikog broja kritičara, a dobitnik je i nagrade za najbolji film Američkog filmskog instituta.

Mogući obrt: The Revenant

The Revenant je već osvojio manje prestižni Zlatni globus za najbolji film u kategoriji drama, a u slučaju da osvoji i Oskara, to bi bila druga nagrada zaredom za režisera Alejandra Gonzáleza Iñárritua. Podsećamo da je prošle godine Oskara dobio njegov film Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance).

Potpuno iznenađenje: Mad Max: Fury Road

Istina je da je kritika ovaj film dobro ocenila, ali jasno je da ovakvi filmovi ne osvajaju Oskara u ovoj kategoriji. Veliko je i prijatno iznenađenje što je uopšte nominovan.

Najbolji glumac

Favorit: Leonardo DiCaprio

Da li će ovo konačno biti Leova godina? Zlatni globus je već stigao u njegove ruke, a budući da ove godine i nije toliko jaka konkurencija u ovoj kategoriji, sve su šanse da se i sa Oskarom isto desi.

Mogući obrt: Bryan Cranston

Bryan Cranston sa ulogom u biografskom filmu Trumbo o holivudskom scenaristi i prikrivenom komunisti Daltonu Trumbou bi mogao da stane na put DiCapriou.

Potpuno iznenađenje: Matt Damon

Film The Martian je bio veliki hit ove godine, ali male su šanse da će to pomoći Mattu Damonu da osvoji ovu nagradu.

Najbolja glumica

Favorit: Cate Blanchett

Neizbežna Cate Blanchett je i ove godine nominovana za Oskara, ovog puta za ulogu u filmu Carol. U slučaju da pobedi, biće to njen treći Oskar. Prethodno ih je osvojila za najbolju žensku sporednu ulogu (za film The Aviator) i najbolju žensku ulogu (za Blue Jasmine).

Mogući obrt: Charlotte Rampling

Čuvena britanska glumica ima šansu da osvoji svog prvog Oskara za ulogu u filmu 45 Years.

Potpuno iznenađenje: Jennifer Lawrence

Iako ljubimica članova filmske akademije, mnogi kritičari smatraju da Jennifer Lawrence nije bila baš ubedljiva u svojoj ulozi u filmu Joy.

Najbolja muška sporedna uloga

Favorit: Sylvester Stallone

https://www.youtube.com/watch?v=AifO4nMY6KY

Kao pobednik Zlatnog globusa za istu ulogu u filmu Creed, Sly je daleko najveći favorit za ovu nagradu.

Mogući obrt: Tom Hardy

Korpulentni Britanac je blistao u filmu The Revenant, i uopšte ne bi bilo iznenađenje da bude nagrađen Oskarom za svoj trud.

Potpuno iznenađenje: Christian Bale

The Big Short je prepun dobrih glumačkih performansi, pa to možda skrene pažnju sa Baleove fantastične interpretacije ekscentričnog menadžera hedž fonda.

Najbolja ženska sporedna uloga

Favorit: Rooney Mara

Iz filma Carol stiže još jedna glumačka nominacija. Nema sumnje da se Rooney Mara pokazala dostojnom da deli platno sa Cate Blanchett.

Mogući obrt: Jennifer Jason Leigh

Novi Tarantinov film The Hateful Eight je sigurno podbacio što se tiče nominacija, ali i ljudi kojima se nije svideo film se slažu da je Jennifer Jason Leigh maestralno odglumela svoju ulogu.

Potpuno iznenađenje: Kate Winslet

I pored glumačkih bravura, film Steve Jobs se nije baš proslavio na bioskopskim blagajnama. Kako stvari stoje, bilo bi veliko iznenađenje da Kate Winslet osvoji nagradu.

Najbolja režija

Favorit: Alejandro González Iñárritu

Meksički režiser gotovo sigurno ponovo osvaja ovu nagradu. The Revenant je njegov do sada najambiciozniji filmski projekat, što nije mala stvar kada imamo u vidu tehničku zahtevnost snimanja dugih kadrova u njegovom prethodnom filmu Birdman.

Mogući obrt: Ridley Scott

Da li je moguće da legendarni Ridley Scott još nije dobio Oskara za najbolju režiju? Možda će baš ovo biti njegova godina.

Potpuno iznenađenje: Lenny Abrahamson

Lenny Abrahamson je režiser manje poznatog trilera Room u kanadsko-irskoj produkciji.

Our Last Tango Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“ po 12. put u Beogradu Džoj, Podlih osam Junaci sa kojima nema šale: „Podlih osam“ i „Džoj“ Zlatna malina Najgora filmska ostvarenja u 2015: Koga čeka Zlatna malina David Bowie TOP 5: Atipična izdanja Davida Bowieja · ·