Šta se krije iza čuvenih imena brendova
U VAZDUHU · urban flash

Kompanija 7Brands nedavno je napravila istraživanje o korenima reči i poreklu naziva pojedinih svetski poznatih brendova, kao što su Nike, Durex, Nintendo i drugi. Ako ste imalo radoznali, ili mislite da znate odgovor, testirajte svoje znanje i proverite šta se krije iza čuvenih imena proizvoda koje svakodnevno koristite.

1.Nike
Ime potiče iz antičke Grčke – Nika je bila boginja pobede.

2. Fanta
Direktor Coca-Cola franšize u Nemačkoj naručio je svom timu da mu pronađu naziv za fantaziju, a Nemci su domišljato predložili ime „fanta“ što bi značilo mašta.

3. Nintendo
Poreklo imena još uvek je predmet žestokih rasprava, ali je najbliže objašnjenje da je značenje „ostavi sreću nebu“.

4. Samsung
U korejskom jeziku ova reč je sastavljena od tri zvezde, stoga se Samsung može razumeti kao trostruki zvezdani sastav nečega, mada broj tri između ostalog, tradicionalno predstavlja bogatstvo i moć.

5. Nivea
Niveus je latinska reč za snežnobelo, tako se snežna belina odrazila i na logo ove kompanije.

6 Cadillac
Antoine de la Mothe Cadillac, je francuski pronalazač koji je sam tvorac ove reči, a značenje bi bilo – pionirski duh.

7. Reebok
Unuk osnivača kompanije poznate i kao J W Foster and Sons preimenovao je naziv brenda u Reebok kada je video da se antilope u južnoafričkom zovu – rhebok.

8. Durex
Kondom, koji potiče iz Velike Britanije dobio je ime skraćenjem ovih reči – Durable Reliable Excellence.

9. Jagermeister
Doslovni prevod sa nemačkog bio bi „učitelj lova“.

10. Lego
Potiče od danske sintagme koja znači – igrati dobro.

11. Volkswagen
Naravno, ponovo nemačka reč – automobil za ljude, a kako drugačije…

12. Pantene
Švajcarski brend šampona dobio je ime po jednom od sastojaka – provitamin pantenola (vitamin B5) koji je otkriven tokom II svetskog rata.

13. Sony
Sonus je latinska reč za zvuk, ali ima korene i u imenu „sonny boys“ što bi bila posuđenica u japanskom jeziku koja označava – pametne mlade ljude.

14. Adidas
Ime je sasvim suprotno od onoga koje se uvrežilo među potrošačima ove marke. Reč je o skraćenom punom imenu osnivača kompanije Adolfu (Adi) Dassleru.

15. Nikon
Skraćenica za Nippon Kogaku što znači „japanska optika“ nije nimalo neobično rešenje, obzirom da je kompanija najpoznatija po proizvodnji foto-aparata

Najveći hitovi sa YouTube-a Najveći hitovi sa YouTube-a u 2014. godini Avantura u Vozu smrti Heroji vodenog tobogana Toni Garn 15 najseksipilnijih žena na Instagramu Celebrity hibridi Celebrity hibridi: Kolaži koji stvaraju novi identitet · · · ·