snow-restaurant-mountains-sky
PULS GRADA · gastro

Ljudi širom sveta obožavaju pivo. Samo prošle godine (na svetskom nivou) izdvojena je čak 661 milijarda dolara za uživanje u ovom alkoholnom piću. Verujemo da ste upoznati ili ste probali većinu poznatih piva koji se prodaju kod nas ili na evropskom kontinentu, ali kada je u pitanju globalna popularnost, malo koje od njih može da se poredi sa sledećim brendovima.

Nije veliko iznenađenje da se najprodavanije pivo proizvodi u Kini, najmnogoljudnijoj zemlji sveta. U pitanju je brend Snow, poznat po svojim svetlim pivima. Procenjuje se da je u prošloj godini prodato čak 101,2 miliona hektolitara ovog piva. Drugi na listi je američki Budweiser, sa gotovo upola manjom prodajom (49,2 miliona hektolitara).

Kinesko pivo Tsingtao, američki Bud Light i brazilsko pivo Skol se nalaze na trećem, četvrtom i petom mesto po popularnosti, dok je čuveni holanski brend Heineken tek šesti.

Još dva kineska brenda, Yanjing i Harbin, su našli svoje mesto među prvih deset piva po popularnosti, kao šesto i sedmo najprodavanije pivo na svetu. Meksička Corona je deveta, a američki Coors Light deseti.

Kao što ste sigurno primetili, na listi nedostaju belgijska, nemačka i češka piva, po našem skromnom mišljenju najbolja piva na svetu. Glavni razlog toga je činjenica da potiču iz relativno malih zemalja (bar u svetskim okvirima), a osim toga, još uvek im nije pošlo za rukom da se probiju na tržište najmnogoljudnijih zemalja sveta koje uglavnom kontrolišu lokalni karteli. Čak i u slučaju da se prodaju tamo, ova piva su znatno skuplja od domaćih brendova zbog carina i transportnih troškova.


naslovna Ove namirnice su još zdravije kada se jedu zajedno Neuro_Cuisine2_0 Nauka o ukusu 29-Times-Chocolate-Met-a-Tragic-End_Social3 Zločini protiv čokolade page-cover Fat Boys: Dorćolski gurmanski kutak ·