Autobus
U VAZDUHU · urban flash

Ili putujete svakoga dana ili makar povremeno, a bilo da ste plašljivi ili sasvim sigurni u sopstvene odluke, moguće je da se makar i povremeno zapitate – koliko je bezbedno voziti se autobusom, avionom ili makar i sopstvenim prevozom.

Novine često pišu o užasima saobraćajnih nesreća, a vi se možda čudite a možda i strepite. U ovom tekstu ćemo vam pojasniti i pokazati koja su sjedišta najbezbjednija u zavisnosti od toga koju vrstu prevoza koristite.

Saobraćajne nesreće se mogu dogoditi uvek i svuda, i u tome vam zasigurno neće mnogo pomoći vaše najbezbednije sedište, mada, i tu bi trebalo biti jasan, bezbedno sedište bi malo ipak moglo da pomogne! Zelenom bojom su obeležena bezbedna sedišta a crvenom ona kojih se treba čuvati! Ako se spremate na put, možda bi trebalo da proverite čime ćete i gde da sednete…

Automobil

Ljudi rado vole da sede do prozora, posebno kada se voze kolima, ali važno je znati da je najbezbednije središnje sedište na zadnjem sedištu automobila, iako je manje komforno. Najmanje bezbedno je takozvano suvozačko, ali toliko verovatno već znate.

Minibus

Veruje se da ukoliko sedite suprotno od pravca kretanja vozila može da vam bude muka, ali bi trebalo da znate da su takva „kontra“ sedišta zapravo najbezbednija. Inače u minibusu najbolja sedišta su ona tik iza vozača, dok su ona do njega opasno crvena!

Trolejbus

Što veće vozilo to stvar kompleksnija. Trebalo bi da birate sedišta kontra od pravca kretanja kao u minibusu. Takođe se preporučuje da se sedi do prolaza, a ne do prozora, jer sedišta do prolaza pruužaju više mesta i u slučaju da dođe do nesreće nećete biti zarobljeni u vozilu. Sedišta u sredini vozila su prilično bezbedna.

Gradski bus

Kod gradskog prevoza omiljenog među većinom, a takav je autobussedišta u sredini su najbolja, ako se plašite i brinete o bezbednosti.

Voz

Slično važi i za vozove, najsigurniji su srednji vagoni, i u slučaju nesreće oni će najverovatnije ostati u prilično dobrom stanju. Kao što smo već napomenuli, sedišta u kontra smjeru od voznog pravca su preporučljiva i verovatno najsigurnija u svakoj prilici.

Brod

Izdignute kabine su one najsigurnije, a to konkretno znači da kada kupujete kartu za brod stvarno ne bi trebalo da ste škrti kod cene i plaćanja. Posebno možete da proverite da li je vaša kabina (soba) blizu delu sa pojasevima za spasavanje i ukoliko nije da tražite sobu koja se nalazi bliže.

Avion

Obrni, okreni, ali još uvek statistike idu u prilog avionskom saobraćaju. Kažu da je ovo najsigurnije sredstvo putovanja, a takođe se zna da su sedišta ka repu aviona ona najbezbednija. Ako se pitate zašto, odgovor je jednostavan – kod avionskih nesreća sudari uvjek dolaze spreda, znači da su prva sedišta najviše ugrožena!

Drži se za ruku Roditelji priznaju svoje najveće propuste Kadmo ubija zmaja Da li znate kako je nastala Budva pagecover 5 bizarnih svari koje su putnici pokušali da prokrijumčare na aerodromu Koncert Nauka kaže da su srećniji oni koji odlaze na koncerte · · · ·