gettyimages-931925212-1535967375
KULTURA · knjige

Svi se rado sećamo detinjstva i avantura Hermione Grejndžer, članice družine malenog čarobnjaka, Harija Potera. Glumica koja je oživela ovaj lik, Ema Votson, u međuvremenu je stasala i sada imamo priliku da je gledamo na bioskopskim platnima, ali i kao borca za ženska prava. Ema podiže glas protiv rodne nejednakosti i damama preporučuje knjige koje će osnažiti njihovu ličnost.

Ema Votson u slobodno vreme voli da čita raznovrsno štivo, od poezije Kitsa, Eliota i Šelija, preko romana sestara Bronte, pa sve do eseja o pravima žena. Malo je poznato da je glumica studirala englesku književnost, pa odatle ljubav prema navedenim autorima. Naravno, kao istinski ljubitelj pisane reči, Ema je sastavila listu svojih omiljenih naslova kojima se rado vraća. U nastavku pažljivo čitajte i saznajte da li se vaš čitalački ukus poklapa sa njenim.

Samo deca – Peti Smit

Ovaj roman koji glumica drži na dohvat ruke, predstavlja memoare o rokenrol atmosferi s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina prošlog veka u Njujorku. Ema se duboko povezala sa pričom, te je jednom prilikom izjavila: „Dopada mi se kako Peti doživljava svet oko sebe… Želim da živim kao Peti, i želim da pišem kao Peti.” Moramo priznati da je izabrala prave uzore koje nesumnjivo sledi.

Kvaka 22 – Džozef Heler

Prema rečima preminule književnice Harper Li, ovaj roman je jedina priča o ratu koja ima smisla. Ema smatra da je u pitanju roman čiji redovi ne gube na značaju sa prolaskom vremena. Razlog leži u rečima glavnog junaka, Amerikanca koji bez ustezanja čitaocima dočarava sav apsurd rata.

Sidarta – Herman Hese

Glumica se odlučila za ovaj roman po preporuci drugarice, i bila je to ljubav na prvo čitanje. Sidarta će vas povesti na jedno duhovno putovanje, na kome ćete dobiti odgovore na neka veoma važna pitanja. Interesovanje za ovaj roman ne jenjava s godinama, naprotiv, pravi knjiški moljci mu se rado vraćaju.

Mali princ – Antoan de Sent Egziperi

Ovaj roman, tačnije novela, često je na listi omiljenog štiva svih generacija. Ni glumica nije ostala ravnodušna na priču o plavokosom dečaku, o ruži na udaljenoj planeti i prijateljstvu sa lisicom.


160121_obama-1250x650 Barak Obama preporučuje 5 knjiga koje je čitao ovog leta Prilog istoriji radosti prednje korice City letnja preporuka #49: Roman „Prilog istoriji radosti“ Ratke Denemarkove Laguna nove knjige Lagunina letnja osveženja Gatalica_Poslednji argonaut_K1 City letnja preporuka #67: Roman „Poslednji argonaut“ Aleksandra Gatalice · · ·