J. D. Salinger
KULTURA · knjige

Predstavljamo vam deset čuvenih pisaca i nešto više nepoznatih mesta na kojima su oni radili pre nego što su se probili u književnom svetu.

1. Pre nego što će napisati roman 1984, George Orwell radio je u Indijskoj carskoj policiji u Burmi, gde je primećen njegov „osećaj potpune pravednosti“.

2. Veliki američki pesnik Robert Frost bio je dostavljač novina i asistent svoje majke učiteljice, a kao fabrički radnik radio je na zamenjivanju vlakana za sijalice.

3. William S. Burroughs bio je, ni manje ni više, stručnjak za uništavanje štetočina. Osim što je veoma uživao u svom poslu, voleo je i njegov naziv, pa je tako i nazvao jednu od svojih zbirki kratkih priča (engl. Exterminator).

4. Čuveni irski pisac i pesnik, James Joyce, pevao je i svirao klavir dok se borio da objavi svoj prvi roman, Dablinci. Budući da je knjiga objavljena tek 22 godine nakon što je napisana, čini se da je Joyce dosta vremena proveo u sviranju.

5. J. D. Salinger, pisac kultnog romana Lovac u žitu, radio je kao direktor zabavnog programa na luksuznom švedskom brodu.

6. Haruki Murakami, jedan od najpoznatijih savremenih japanskih pisaca, za vreme studija radio je u prodavnici ploča. Neposredno pred diplomiranje, sa ženom je otvorio kafe i džez bar u Tokiju pod nazivom Peter Cat.

7. Američki pisac Jack Kerouac, koji je sam sebe proglasio skitnicom, radio je nekolicinu zaista neobičnih poslova. Naime, bio je zaposlen kao službenik na benzinskoj pumpi, berač pamuka, noćni čuvar, perač sudova, radnik na građevini, radnik na pruzi i mornar.

8. Rusko-američki književnik Vladimir Nabokov bio je vrhunski entomolog, premda prilično potcenjen, a njegova teorija o evoluciji leptira dokazana je kao tačna 2011. godine.

9. Kada je karijera Douglasa Adamsa kao komičara počela sredinom sedamdesetih, on je radio kao portir u bolnici, graditelj ambara, hotelsko obezbeđenje i telohranitelj za celu porodicu naftnih tajkuna iz Katara.

10. Raymond Carver radio je sa svojim ocem u pilani nakon maturiranja, a kasnije će raditi kao domar i kurir, da bi se naposletku ponovo vratio u pilanu – ne bi li izdržavao svoju porodicu dok je pisao kratke priče.

1535748_10152154383194839_2089741699_n Vladimir Manigoda (Kontrast): Sigurnost i ushićenje su različite stvari Beograd ispod Beograda Uzbudljivo predavanje Zorana Nikolića o tajnama Beograda Barouz 100 godina od rođenja Williama S. Burroughsa Alis Manro Prikaz knjige: Alis Manro – Goli život · · ·