thumbnail-body-type-illustration
PULS GRADA · zdravlje

Bez obzira na to da li ste čuli da postoje tri vrste tela odnosno ljudske građe, bitno je znati da to utiče i na vrstu treninga koji će vam najviše odgovarati. Iako genetika ima najviše zasluga kada je u pitanju naš izgled, vežbanje u skladu sa tipom tela može da pomogne u ostvarivanju željenog.

Postoje tri vrste građe tela: ektomorf, endomorf i mezomorf. Svaka ima svoje karakteristike i tipičan izgled. Možda vam na prvi pogled ne deluje da lako možete utvrditi koji je vaš tip tela, ali sigurno makar nalikuje na jedan od njih. Kako biste izabrali najefikasniji trening za najbolje rezultate, pročitajte nešto više o svakom tipu tela.

Ektomorf

Po prirodi veoma mršave osobe, sa uskim kukovima i ramenima, imaju mali procenat masti u organizmu i vrlo mršave ruke i noge. Često može da im se čini da nikako ne mogu da nabace neki dodatni kilogram. Preporučen je trening sa tegovima i dosta pauze između, sa 5-6 setova vežbi i 5-10 ponavljanja. Najbolje je aktiviranje samo po jedne vrste mišića dnevno i vrlo malo kardio vežbanja.

Mezomorf

Mezomorf je negde između ektomorfa i endomorfa. Lako mogu da nabace mišićnu masu i genetski imaju idealne predispozicije za bodibilding. Pored jakih nogu, širokih ramena i uskih kukova, takođe imaju veoma malo masti. Preporučuje se što raznovrsniji trening, sa vežbama koje će biti namenjene svim vrstama mišića pojedinačno. To se odnosi i na obične i na nešto naprednije vežbe, a preporučuje se i kardio trening tri puta nedeljno.

Endomorf

U pitanju su tela primarno oblog oblika i nalik kruškama. Po prirodi imaju više masti u organizmu, pogotovu u nogama i rukama. Teže im je da dobiju mišićnu masu, ali se lako goje. Kardio trening je obavezan, ali ne treba da bude previše intenzivan i težak za kolena. Treba birati raznolike vežbe sa dosta pokreta, koje utiču na celo telo. Nakon prvobitnog gubitka kilaže, fokus može da pređe na pojedinačne grupe mišića.

omega-3_hero Paradox: Šta dobijamo samo jednom kapsulom ribljeg ulja? lonely-1822414_1280 5 simptoma depresije koje ne treba ignorisati Slika_2_cover Zašto je važna sertifikacija u zdravstvu? Germs_2 Najprljavija mesta u avionu · · · ·